Un lac de acumulare, în Azuga?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea acestui baraj, susţinută cândva de Ion Iliescu, ar putea deveni realitate pentru a combate seceta Valea Prahovei ar putea avea un nou baraj şi un nou lac de acumulare, dacă va fi

Ideea acestui baraj, susţinută cândva de Ion Iliescu, ar putea deveni realitate pentru a combate seceta

Valea Prahovei ar putea avea un nou baraj şi un nou lac de acumulare, dacă va fi aprobată strategia pentru reducerea efectelor secetei, înaintată guvernului de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Administraţia Naţională Apele Române, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Lacul va fi construit în zona Azuga şi va fi al treilea de pe Valea Pravohei. Deşi e un proiect mai vechi, autorităţile locale s-au hotărât să-l construiască după ce au constatat că în această vară, în urma temperaturilor caniculare, şase pârâuri din judeţ au secat. Ştirea a apărut în presa locală din Prahova exact într-o zi cu ploi şi inundaţii.

Directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Române, Marian Mocanu, a declarat că proiectul construirii barajului şi a lacului de acumulare există de mai mulţi ani de zile, dar nu au fost găsite fonduri pentru realizarea lui.

"În luna iulie s-a constatat că, la nivel de judeţ, debitele apelor au scăzut în procent de 75%. Pe râul Prahova, debitul normal pentru această lună trebuie să fie de 9 metri cubi de apă pe secundă, iar în prezent este de doar 1,9 metri cubi de apă pe secundă, în ciuda ploilor", a spus Marian Mocanu.

Acesta a mai precizat că singura soluţie pentru alimentarea cu apă a zonei ar fi realizarea unei noi acumulări de apă în partea superioară a Văii Prahovei. Investiţia pentru realizarea lacului de acumulare din Prahova este evaluată la 138 milioane de euro.

71 de metri înălţime

Potrivit proiectului realizat de către Administraţia Naţională Apele Române, captarea de apă se va realiza prin bararea râului Azuga.

Lacul de acumulare va avea o suprafaţă de peste 87 de hectare, iar barajul va avea 71 de metri înălţime şi 225 de metri lăţimea la coronament.

Această investiţie are menirea să asigure un debit suplimentar de apă de 1.200 de litri pe secundă pentru localităţile Azuga, Buşteni, Sinaia, Comarnic, Breaza şi Cornu.

Ion Iliescu, iniţiatorul proiectului

Proiectul construirii unui baraj la Azuga a mai fost propus, în urmă cu 30 de ani, de fostul preşedinte Ion Iliescu (foto). De când era inginer la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti, fostul preşedinte a avut ideea construirii unui lac de acumulare în zona staţiunii prahovene Azuga. Proiectul lui Ion Iliescu propunea rezolvarea alimentării cu apă a localităţilor de pe toată Valea Prahovei. Atunci s-au făcut studiile şi planurile, dar proiectul n-a fost niciodată pus în practică.

Ieri, Ion Iliescu s-a arătat foarte încântat de realizarea barajului de la Azuga. "Este o construcţie absolut necesară.

De când lucram la Ape am militat pentru asigurarea alimentării cu apă a acestei zone prin amenajarea unui baraj şi a unui lac de acumulare", şi-a amintit fostul preşedinte. El a mai spus că bararea râului Azuga nu se va putea face decât prin defrişarea zonei. Dar, în acest caz, copacii vor fi sacrificaţi în scop nobil, pentru că altfel nu putem asigura alimentarea cu apă a Văii Prahovei, a mai spus Iliescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite