60 kilograme de heroină au zăcut patru ani în garajul guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60 kilograme de heroină au fost descoperite într-o maşină confiscată de autorităţile române în februarie 2002 de la doi traficanţi turci. De atunci, autoturismul a stat într-un garaj al

60 kilograme de heroină au fost descoperite într-o maşină confiscată de autorităţile române în februarie 2002 de la doi traficanţi turci. De atunci, autoturismul a stat într-un garaj al Secretariatului General al Guvernului până luna trecută când a fost repartizat Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. Drogurile au fost descoperite abia când maşina a intrat în service-ul Ministerului de Interne pentru a fi pregătită corespunzător.

Autoturismul, marca Porsche 911 Turbo Coupe, a fost repartizat SGG la 28 ianuarie 2003, conform Ordonanţei Guvernului 128/1998. De la preluare, autoturismul a fost depozitat în incinta unităţii Sucursalei de Transport a RA-APPS pe întreaga perioadă până la data transferării către fostul Minister al Administraţiei şi Internelor. Autoturismul a fost transferat, gratuit, la MAI, la 14 februarie 2007, conform ordinului semnat de Radu Stroe, fostul secretar general al guvernului. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) au constituit, în 11 aprilie, un dosar ca urmare a găsirii celor 60 kilograme de heroină, amplasate în roţile autoturismului de lux. În urma găsirii drogurilor, maşina a fost pusă sub observaţie pentru a identifica eventualele persoane interesate de recuperarea stupefiantelor. Secretarul de stat în cadrul SGG, Attila Cseke, a declarat, ieri, că autoturismul Porsche nu a fost înmatriculat şi nici pus în circulaţie din cauza unor defecţiuni tehnice.

Prima captură

La începutul lunii februarie 2002, autorităţile de frontieră de la Nădlac descoperiseră primele peste 60 kilograme de heroină în maşina cu care cetăţeanul turc Ferdi Berirmen şi fiul său, Sureyya încercau să iasă din ţară. Cei doi veneau din Turcia şi au declarat la frontieră că merg în Austria. Turcii, care au fost arestaţi, au susţinut apoi că au preluat marfa de la Bucureşti, pentru a o duce în Germania. La momentul reţinerii, Ferdi Berirmen era considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Turcia. Cei doi au susţinut că au crezut că substanţa primită era una energizantă, destinată unei echipe de schiori din Austria. Ancheta a fost începută tot în 2002 de procurorul Ciprian Nastasiu, cazul fiind preluat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv de procurorul Flavius Crâznic. Acesta a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Sureyya, trimiţându-l în judecată doar pe tatăl acestuia, omul de afaceri Ferdi Berirmen, care a primit doar cinci ani de închisoare, printr-o sentinţă a Tribunalului Bucureşti.

Control antidrog

Mircea Chirilă, fost şef al Crimei Organizate din Timişoara la acea vreme, spune că instituţia pe care o conducea a făcut întocmai ce i s-a dictat de către Parchet. "Vama a descoperit drogurile, noi ne-am dus din dispoziţia Parchetului, care instrumenta acest caz. Cei de la Crimă Organizată s-au deplasat, au evaluat drogurile, au preluat maşina după ce a fost controlată cu aparatura optică şi cu câinele specializat. Conform directivei Parchetului, maşina a fost sigilată", a spus Chirilă.

Cine a aruncat informaţia?

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, că se va verifica şi dacă informaţiile despre găsirea drogurilor în acest an, în aceeaşi maşină, erau date clasificate. "Vom vedea dacă au fost scurgeri de informaţii. Oricum, ele trebuiau date pe canale oficiale", a spus Kovesi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite