Un jurnalist britanic rapit in Irak - folosit ca moneda de schimb pentru oprirea ofensivei americane la Najaf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa zeci de ore de lupte intre militiile clericului siit Moqtada al-Sadr si trupele americane si irakiene, un jurnalist britanic a fost rapit de catre militanti siiti din Basra, care ameninta cu

Dupa zeci de ore de lupte intre militiile clericului siit Moqtada al-Sadr si trupele americane si irakiene, un jurnalist britanic a fost rapit de catre militanti siiti din Basra, care ameninta cu executarea lui daca fortele aliate nu se retrag in 24 de ore din orasul sfant Najaf. James Brandon, in varsta de 23 de ani, freelancer la cotidianul Sunday Telegraph, este primul ziarist folosit ca "moneda de schimb" de insurgentii irakieni. El a fost rapit din hotelul unde locuia de un grup de 30 de barbati inarmati. Acestia, printre care se aflau si cativa care purtau uniforme ale politiei irakiene, au dat buzna in hotelul al-Diyafa, au cerut la receptie lista clientilor, i-au intrebat pe angajati de ce cazeaza straini, dupa care au urcat la etajul unde locuia britanicul. S-au auzit focuri de arma (ziaristul ar fi fost impuscat de doua ori in picior, potrivit declaratiilor proprietarului hotelului), iar apoi Brandon a coborat inconjurat de rapitori. Intr-o inregistrare video difuzata ulterior, acesta apare dezbracat de la brau in sus, bandajat la cap cu o fasa pe care se vede sange, iar alaturi de el se afla un barbat mascat. El nu pare sa fi suferit insa rani la picior, pentru ca inregistrarea il arata stand in picioare. Vizibil tulburat, jurnalistul spune "Sunt ziarist - eu doar scriu despre ce se intampla in Irak... Sunt James Brandon, de la Sunday Telegraph". Rapitorii ameninta cu uciderea britanicului daca fortele americane si irakiene nu inceteaza asaltul asupra mausoleului Imamului Ali din Najaf si nu se retrag in 24 de ore. Inregistrarea a fost facuta de un cameraman al agentiei Reuters, pe care militantii l-au pus sa filmeze caseta. James Brandon este primul ziarist rapit si amenintat cu executia daca fortele aliate nu indeplinesc cererile sechestratorilor. Peste 60 de straini au fost rapiti pana acum in Irak de la declansarea conflictului, iar prin inregistrari video difuzate ulterior gruparile rebele care ii sechestrasera cereau retragerea trupelor aliate din tara, amenintand in caz contrar cu executarea prizonierilor. In unele cazuri, acestia si-au pus in aplicare intentiile, in altele insa cetatenii straini au putut fi eliberati in urma negocierilor. Niciodata insa printre victime nu s-a numarat vreun jurnalist (decat din greseala, iar ulterior acestora li s-a dat drumul), intrucat reprezentantii mass-media sunt considerati neutri in orice conflict, iar in plus teroristii au nevoie de presa tocmai pentru transmiterea mesajelor lor, pentru a-si face cunoscute revendicarile, ideologia si a semana teroarea. In acest caz, sperantele de eliberare a tanarului britanic se leaga de faptul ca insusi un purtator de cuvant al lui Moqtada al-Sadr a cerut celor care l-au rapit sa-i dea drumul jurnalistului.
Ranit, Moqtada al-Sadr - asediat in mausoleul lui Ali
In plus, se pare ca ministrul de Interne irakian, Falah al-Naqib, a reusit sa negocieze joi seara un armistitiu cu Armata Mehdi a lui al-Sadr, dupa ce acesta din urma ar fi fost ranit in timp ce se afla in moscheea Imamului Ali. Fortele SUA au suspendat momentan operatiunile impotriva militiilor siite pentru a permite desfasurarea negocierilor intre clericul radical si autoritatile irakiene. "Moqtada nu va fi atins daca paraseste moscheea in mod pasnic. Vom continua sa urmarim elementele criminale care au patruns in miscarea lui Sadr, dar nu pe Moqtada", a declarat al-Naqib. Purtatorul de cuvant al lui Moqtada al-Sadr a confirmat ca acesta a fost ranit la brat si in zona toracelui, dar a fost tratat in interiorul mausoleului Imamului Ali si se va reface complet. Ministrul de Interne irakian a explicat, intr-o conferinta de presa insotita de imagini proiectate pe un ecran, ca luptatorii lui Sadr se folosesc de cel mai venerat loc de inchinaciune al siitilor pentru a trage din el cu mortiere. "Ei se adapostesc in lacasul Imamului Ali pentru a-i ataca pe irakieni. Lacasul Imamului Ali a fost complet captusit cu mine. Cine trage foloase de aici? De ce se slujesc ei de acest lacas, sfant pentru toti irakienii?" In ciuda incercarilor de convingere insa, oprobiul public pare sa se indrepte mai degraba catre asediatori, caci sute de localnici din Najaf au protestat pe strazi, desi armata americana a promis solemn ca nu va intra in mausoleu si acesta nu va fi deteriorat, iar premierul Allawi a insistat ca nimeni nu va aduce nici o atingere sfantului lacas. In acest context, Statele Unite au anuntat joi ca operatiunile militare din Irak nu vor intra sub incidenta armistitiului olimpic, desi Washingtonul a adoptat, in 3 noiembrie 2003, alaturi de celelalte tari reprezentate in Adunarea Generala a ONU, rezolutia elena privind incetarea tuturor luptelor in timpul Olimpiadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite