Peste jumatate din personalul institutiilor de stat - schimbat pe criterii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste jumatate din totalul functionarilor publici din ministere si institutii publice a fost schimbat dupa venirea la putere a actualei guvernari, apreciaza Vasile Marica, liderul Aliantei Federative

Peste jumatate din totalul functionarilor publici din ministere si institutii publice a fost schimbat dupa venirea la putere a actualei guvernari, apreciaza Vasile Marica, liderul Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici. Sustinand ca exista riscul unei "noi baronizari", acesta afirma ca cea mai mare parte a schimbarilor a fost facuta pe criterii politice, nu profesionale, caz in care debarcarea unui functionar ar fi necesitat avizul comisiilor de disciplina. Procedeul se practica in toata lumea, dar, in tarile asezate, functionarii publici care vin continua cu exactitate programele guvernamentale incepute de cei care pleaca.
Americanii continua programele, romanii smulg si prizele
In Romania, procedeul se practica alternativ, inca din 1992. Dumitru Costin, liderul BNS, declara: "Cand se schimba puterea in SUA, pleaca, de exemplu, 16.000 de functionari republicani si vin 16.000 de democrati. Acestia, insa, continua proiectele si programele incepute de guvernarea precedenta, caci legislatia SUA nu permite schimbari dupa ureche. La noi, cand au plecat ministrii, in decembrie, au smuls si prizele din pereti, iar cei care au venit au luat-o da capo cu noi programe", declara liderul BNS. Acesta nu a dorit sa dea exemple concrete de epurari politice, dar a avertizat ca problema devine serioasa in situatia companiilor si societatilor comerciale de stat, unde au fost schimbati directori, care si-au dovedit capacitatea profesionala, cu altii, absolut incapabili si debusolati.
Pensionarea, un mod costisitor de epurare
Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, sustine ca in prefecturi si inspectoratele de munca teritoriale este haos, generat de schimbari. Acesta spune ca de vina este Legea functionarului public, care le permite angajatilor din administratia statului sa devina membri ai unui partid politic. "Prefectii actualei puteri continua sa schimbe toti functionarii, exclusiv pe criterii politice, nu profesionale. Exista o isterie colectiva de a rade totul, dar nu pentru imbunatatirea serviciilor catre populatie. Se aduce personal necalificat, fara experienta si necunoscator al legislatiei doar pentru ca sunt inscrisi intr-un anume partid. Situatia este valabila nu numai la Ministerul Muncii, dar si la Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Apararii, Politie - MI, PNA etc. "Se ajunge pana acolo incat sunt scosi de tineri la pensie pentru a fi pusi pe tusa. Cele mai recente exemple sunt cele ale generalilor pensionari si al fostului sef al PNA, Ioan Amarie. Culmea este ca acestia se reintorc in acelasi loc, adica tot in administratia de stat, dar dupa ce au incasat plati compensatorii de miliarde", mai declara Bogdan Hossu.
Situatii hilare, cu management bicefal
Cu atatea schimbari haotice, s-a ajuns si la situatii de-a dreptul hilare. Electrica-Serv, spre exemplu, o buna perioada de timp a avut conducere bicefala, cu doi directori generali - Mihai Radulescu si Radu Dovan. Acestia au fost numiti sau revocati din functie doar pe criteriul puterii consilierilor ministeriali care ii sustineau. Un alt caz este cel al unui inspector de stat, Sorin Constantinescu, din cadrul Ministerului Transportului - MT. El a fost revocat si repus in functie in aceeasi zi, prin doua ordine ale directorului general al AFER, ambele pe 1 aprilie. Ca se fac, in continuare, presiuni politice pentru numiri in functie o recunoaste si Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului: "Aceste presiuni au devenit un lucru obisnuit. Important este sa poata fi parate", declara Seres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite