O judecătoare decide oprirea interceptărilor telefonice fără mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Bush a primit o nouă lovitură în lupta antiteroristă. O judecătoare a ordonat oprirea programului de ascultări telefonice fără mandat, instaurat de actualul lider de la Casa

Administraţia Bush a primit o nouă lovitură în lupta antiteroristă. O judecătoare a ordonat oprirea programului de ascultări telefonice fără mandat, instaurat de actualul lider de la Casa Albă. Judecătoarea şi-a motivat decizia prin faptul că şeful statului şi-a depăşit prerogativele. Judecătoarea Anna Diggs Taylor a semnat, în premieră în SUA, un document ce interzice continuarea acestui controversat program, pe care l-a calificat drept neconstituţional. Decizia survine în urma analizării unei plângeri depuse împotriva Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) la tribunalul federal din Detroit (Michigan) de către Asociaţia americană pentru libertăţile civile (ACLU). Taylor a spus că interceptările încalcă libertatea de exprimare, dar şi separarea puterilor în stat şi a cerut oprirea lui imediată. Programul de Supraveghere Teroristă, coordonat de NSA, a permis ascultarea convorbirilor telefonice între Statele Unite şi străinătate fără mandat judecătoresc. Iniţiat după atentatele de la 11 septembrie 2001, programul a fost dezvăluit de presa americană în decembrie 2005 şi a provocat un imens scandal în SUA. Administraţia Bush a dat în nenumărate rânduri asigurări că este vorba de măsuri legale, care nu vizează decât organizaţiile teroriste. ACLU, cea mai mare organizaţie de acest gen din SUA, a depus plângere în numele mai multor ziarişti, cercetători şi jurişti care au afirmat că acest program le-a îngreunat activitatea. Chiar şi congresmenii l-au acuzat pe Bush de abuz de putere, iar un oficial din cadrul serviciilor secrete a precizat, sub anonimat, pentru cotidianul "The Times", că interceptarea convorbirilor a fost declarată ilegală de însuşi procurorul general al SUA.

Casa Albă dezaprobă decizia justiţiei
Administraţia de la Washington a reacţionat cu duritate faţă de această decizie, "dezaprobând categoric" decizia judecătorului federal. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tony Snow, a dat asigurări că programul NSA "are o puternică bază legală, respectă libertăţile civile şi vizează doar organizaţii teroriste". În plus, a adăugat oficialul, programul constituie unul dintre instrumentele vitale şi eficace de luptă împotriva terorismului. Ministerul Justiţiei a înaintat deja un recurs împotriva sentinţei, a cărei aplicare va fi suspendată până la rejudecarea acestui litigiu de către o instanţă superioară, la 7 septembrie.

Si europenii erau ascultaţi
UE s-a arătat şi ea îngrijorată de acest program, deoarece SUA au acces la datele privind mesajele electronice şi convorbirile telefonice ale europenilor, în condiţiile în care NSA supraveghea cel puţin 10 milioane de americani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite