600 de irakieni morti intr-o singura saptamana la Fallujah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Doua stadioane din oras - transformate in cimitire * Multe cadavre de femei, batrani si copii

Militarii americani au reluat, ieri, ofensiva la Fallujah, dupa doua zile de incetare a focului, negociate cu insurgentii pentru a putea permite ingroparea mortilor. Potrivit unui bilant provizoriu dat publicitatii de fortele americane, 600 de irakieni au fost ucisi in ultima saptamana in acest oras din "triunghiul sunnit". Liderii militari americani sustin ca "95 la suta dintre cei decedati erau agresori, barbati cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani". Surse spitalicesti citate de agentiile de presa contrazic versiunea americana, afirmand ca majoritatea celor care si-au pierdut viata in spitalele din Fallujah erau femei, copii si batrani care au fost prinsi in mijlocul luptelor. Multe cadavre nu au putut fi identificate si au fost ingropate alaturi de alte sute de corpuri in doua cimitire amenajate ad-hoc pe terenurile unor foste stadioane. Pierderile puscasilor marini americani care lupta la Fallujah au fost, de asemenea, grele: in ultima saptamana, 23 militari si-au pierdut viata in confruntarile cu rebelii.
De la 1 aprilie
70 de militari ai coalitiei internationale - ucisi in Irak
Purtatorul de cuvant al coalitiei internationale aflate in Irak, generalul de brigada Mark Kimmit, a anuntat, ieri, bilantul oficial al pierderilor suferite de la 1 aprilie. In aceasta luna - care e departe de a se fi incheiat - 70 de militari ai fortelor de coalitie si-au pierdut viata. Dintre acestia, 62 de infanteristi marini americani, restul fiind de alta nationalitate - a spus el. Pe intreg teritoriul Irakului, 880 de irakieni au fost ucisi in luna aprilie - cele mai multe victime fiind inregistrate la Fallujah.
Un batalion irakian a refuzat sa sustina trupele americane la Fallujah
Un batalion al noii armate irakiene a refuzat, saptamana trecuta, sa plece la Fallujah, pentru a-i sustine pe puscasii marini in incercarea de preluare a controlului asupra orasului, au declarat surse militare americane, citate de editia electronica a cotidianului Washington Post. La Fallujah a avut loc prima incercare a comandantilor americani de a implica fortele irakiene in operatiuni armate majore, in conditiile in care o mare parte din fortele de securitate irakiene isi suspendase deja misiunile. Batalionul al 2-lea al fortelor armate irakiene, format din 620 de militari, a refuzat sa intre in lupta, dupa ce membrii unitatii fusesera atacati intr-un cartier siit din Bagdad, in timp ce se indreptau spre Fallujah, a declarat general-maior Paul Eaton, coordonator pentru pregatirea fortelor de securitate irakiene. Convoiul s-a intors din drum si a revenit la baza din Taji, situata la nord de Bagdad. Eaton a precizat ca membrii batalionului au declarat ca "nu s-au inrolat pentru a lupta impotriva irakienilor", dar a apreciat ca actiunea militarilor irakieni nu reprezinta o revolta, ci "un esec de comandament". Surse militare americane au declarat ca, in ultimele doua saptamani, 20-25 la suta din membrii armatei irakiene, apararii civile, politiei si altor forte de securitate au parasit posturile.
O parte dintre ostaticii straini - eliberati, altii noi - capturati
Sapte chinezi figureaza printre cele mai recente "capturi" ale insurgentilor irakieni; potrivit autoritatilor de la Beijing, cei sapte erau civili care au intrat pe cont propriu in Irak, venind din Iordania. Pana acum, nu s-a aflat de ce au fost retinuti, si nici ce pretentii ar putea avea rapitorii de la statul chinez pentru eliberarea lor. Spre deosebire de celelalte tari din care provin restul ostaticilor, China nu sustine campania din Irak, la care nu a contribuit in nici un fel. Circa 30 de cetateni straini de diverse nationalitati se afla in mainile rebelilor irakieni, care conditioneaza eliberarea lor de retragerea trupelor straine din Irak. O inregistrare video prezentand trei civili japonezi amenintati cu cutitele la gat a provocat vii emotii in Japonia, insa guvernul de la Tokio a anuntat ca nu-si va retrage trupele din Irak. Despre soarta celor trei japonezi - care urmau sa fie ucisi, duminica seara, daca pana atunci nu ar fi inceput retragerea trupelor japoneze - nu se mai stia nimic sigur. Surse din cadrul administratiei irakiene sustineau ca ei ar fi in viata, insa informatia nu a putut fi confirmata. In mainile rebelilor a ajuns si un american - angajat al unei companii private de securitate -, care urma sa fie executat, asa cum anuntasera rapitorii. Totusi, un oficial irakian care sustinea ca mediaza cu insurgentii pentru eliberarea americanilor a declarat, ieri, reporterilor televiziunii Al Jazira ca "a rezolvat situatia ostaticului american", convingandu-i pe rapitori sa nu-l mai ucida. Barbatul, in varsta de circa 40 de ani, a fost prezentat drept Thomas Hamill. Al Jazira sustine ca americanul este singurul supravietuitor dintr-un convoi care a fost atacat, saptamana trecuta, intre Bagdad si Fallujah. Alti opt ostatici au fost eliberati ca urmare a insistentelor Asociatiei Clericilor Musulmani. Toti erau soferi de diverse nationalitati - pakistaneza, turca, nepaleza, indiana, iraniana si filipineza - care conduceau camioane transportand alimente si munitii destinate trupelor americane care asediaza orasul Fallujah. Ei au fost eliberati dupa ce au fost pusi sa jure ca nu vor mai lucra vreodata pentru americani. Un alt ostatic, britanicul Gary Teeley, rapit cu sase zile in urma in apropiere de Nassiria, in sudul Irakului, a fost eliberat, ieri. Teeley lucra pentru o firma britanica de securitate.
Doi functionari ai Ambasadei Germaniei in Irak - ucisi
Se pare ca doi functionari ai Ambasadei Germaniei din Irak, dati disparuti de miercuri, sunt morti, relateaza duminica Spiegel Online, citand un articol publicat in Sunday Telegraph. Reporterul publicatiei britanice, Lee Gordon, a fost autorizat de un grup de insurgenti sa scrie despre activitatile lor si a fost dus la locul unde se aflau corpurile a doi barbati. Acolo i-au fost aratate actele de identitate ale unui barbat in varsta de 25 de ani, care fusese impuscat, impreuna cu un coleg de-al sau. Cadavrul barbatului de 25 de ani prezenta urmele mai multor gloante, iar fata era acoperita de sange. Seful rebelilor a ordonat insotitorilor sai sa acopere cadavrele si l-a mustrat dur pe un tanar militant pentru ca a pozat triumfator cu piciorul pe unul dintre corpuri, a mai relatat Gordon. Rebelii au urmarit un convoi de sase masini de teren care trecuse de un punct de control de-al lor. Deoarece masina celor doi germani era ultima in sir, irakienii au deschis focul asupra ei, pana cand aceasta a iesit de pe sosea si s-a izbit de o casa. Germanii nu au mai avut nici o sansa de scapare, a mai scris Gordon.
Elicopter Apache doborat in apropiere de Bagdad
Un elicopter american de tip Apache apartinand diviziei I de cavalerie a fost doborat, duminica, la cinci kilometri vest de Bagdad, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor coalitiei. Cei doi piloti si-au pierdut viata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite