A inventat ceasul care merge înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craioveanul Constantin Mihăescu a trudit două luni la primul orologiu modificat Un craiovean a reuşit să decopere secretul pe care toţi magii evului mediu s-au chinuit sute de ani să-l

Craioveanul Constantin Mihăescu a trudit două luni la primul orologiu modificat

Un craiovean a reuşit să decopere secretul pe care toţi magii evului mediu s-au chinuit sute de ani să-l afle: Constantin Mihăescu a inventat ceasul care merge înapoi. Renumit în Craiova pentru talentul său "de a vindeca" ceasuri, Mihăescu speră ca acum să se adeverească legenda conform căreia cel care va inventa acest mecanism nu va îmbătrâni niciodată.

Craioveanul meştereşte la ceasuri de o jumătate de veac. Avea 12 ani când a desfăcut prima dată un mecanism şi a rămas uluit de rotiţele din interior. "A fost ceva magic. Sora mea învăţa la o şcoală de profil şi mai aducea acasă ceasuri să le repare. Într-o zi, i-am furat unul, m-am închis în baie şi am meşterit vreo trei ore la el. Evident, l-am făcut praf", îşi aminteşte cu nostalgie Constantin Mihăescu. Următorul an a fost crucial pentru cariera sa de ceasornicar. Aproape că nu a trecut săptămână fără să nu-i fure surorii sale măcar un orologiu şi, cu timpul, a observat că încep să-i meargă mâinile. "Pur şi simplu parcă se potriveau de la sine lucrurile. În scurt timp mi-am dat seama că sunt talentat, lucru recunoscut până la urmă şi de sora mea. Evident că nu reuşeam să le repar pe toate, însă ca să nu mă tachineze cei din jur, le înveleam în ziar şi le aruncam în sobă", povesteşte Mihăescu.

După "ora nouă", U. Craiova este încă în B

După zeci de ani de practică, ceasornicarul craiovean s-a văzut pus în faţa unei provocări fără egal. Un prieten, colonelul Ion Toporan, de la Pompierii Craiova, l-a întrebat dacă poate să-i facă un ceas care merge invers. "Era o provocare pentru mine. La primul ceas, două luni n-am avut pace până nu l-am dibuit. A fost o muncă titanică, a trebuit să schimb toate componentele pe care le are un ceas obişnuit. Nu mi-a reuşit din prima, vă daţi seama, dar nu m-am lăsat păgubaş şi am perseverat. Ştiam că se poate, dar nu eram foarte sigur că voi reuşi eu să fac acest lucru pentru că mă gândeam că este imposibil să îl faci să meargă bine", spune Mihăescu. Chinurile şi străduinţa sa au dat totuşi rezultat: la finalul lucrării, ceasornicarul transformase un ceas mecanic rusesc într-un orologiu care pur şi simplu dădea înapoi timpul. De fericire, craioveanul şi-a sunat repede prietenul, colonelul pompier, şi l-a invitat să-i vadă invenţia. Câteva zile mai târziu, a repetat isprava, de data aceasta cu un ceas elveţian. Cele două orologii bizare au fost apoi dăruite prietenilor săi, unul lui Toporan, cel care l-a provocat să inventeze o astfel de maşinărie, şi celălalt unui alt pompier, tot colonel, Constantin Pascu. Acum, cei doi sunt nefericiţi: timpul s-a-ntors înapoi şi Universitatea Craiova încă se chinuie prin coclaurile diviziei B.

Dezamăgit de mecanismele apărute după 1989

Măiestria ceasornicarului craiovean a devenit renumită în Oltenia. După ce a reparat orologiul de pe clădirea Primăriei Craiova, un mecanism din perioada interbelică în care "îşi rupseseră dinţii" ceasornicari renumiţi din Sibiu şi Braşov, comenzile au început să curgă. Zilele trecute, el a fost invitat de directorul Muzeului din Slatina să vină în oraşul de pe Olt să repare ceasul instituţiei. În lunga sa carieră, el a reparat peste 100.000 de ceasuri, însă recunoaşte că este îndrăgostit de ceasurile vechi de buzunar şi pendule. Costică Mihăescu este dezamăgit însă de mecanismele electronice apărute după 1989 pe piaţă: "Majoritatea ceasurilor care au apărut în ultima vreme sunt pe baterii sau turceşti, care nu merită osteneala de a fi reparate".

Chiar dacă este "un vrăjitor" al ceasurilor, Mihăescu are şi o supărare: "Primăria vrea să mă evacueze din acest atelier, că sunt interese mari pentru acest spaţiu. Sper totuşi să îl conving pe domnul primar Solomon să-mi menţină contractul de închiriere, că doar au văzut de ce sunt în stare."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite