Peste 900.000 de români, nevoiţi să facă faţă singuri viiturilor - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre un act normativ care prevede că oamenii trebuie să facă faţă singuri viiturilor, despre 230 de kilograme de carne de porc, infestată cu trichinella, precum şi despre creşterea dependenţei de televizor, în rândul românilor. De asemenea, specialiştii se tem de o mutaţie a virusului AH1N1, iar subiectele de evaluare pentru admiterea la liceu au conţinuturi ce nu se regăsesc în manuale.

Peste 900.000 de români, nevoiţi să facă faţă singuri viiturilor

Peste 900.000 de români care trăiesc în calea viiturilor, vor fi nevoiţi să să facă faţă singuri puhoaielor revărsate. Aşa prevede „Strategia naţională privind gestionarea pe termen mediu şi lung a inundaţiilor”, elaborată, de curând, de Ministerul Mediului.

Oficialii de la Mediu sunt de părere că oamenii trebuie să înveţe să se pună singuri la adăpost de viituri, relatează Evz. Doar dacă eforturile lor se vor dovedi inutile, autorităţile vor putea „evacua apa în exces în râu”. Actul normativ ar putea intra în vigoare de anul viitor, odată cu legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Potrivit raportului specialiştilor, zone „cu risc major de inundaţii” sunt în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu-Mare, Bistriţa, Sălaj, Cluj, Alba, Mureş, Sibiu, Covasna şi Braşov.

Românii, dependenţi de televizor

Dacă înainte de 1989, 58% dintre români se uitau zilnic la televizor, în prezent ponderea consumatorilor zilnici de televiziune a crescut la 92%, arată un sondaj realizat pentru Jurnalul Naţional.

Ponderea consumatorilor "grei" de televiziune, adică cei care petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului, a crescut de la 31% înainte de 1989 la 59% în prezent.

Partea optimistă a lucrurilor, dacă există, este că majoritatea acestora sunt pensionari. Partea proastă este că această categorie de populaţie poate suferi de ceea ce specialiştii numesc "pierderea controlului asupra proprietăţii spirituale".

Subiectele de la evaluare pentru admiterea la liceu nu se regăsesc în manuale

Modelele de subiecte pentru evaluarea a peste 8.000 de elevi de clasa a VIII-a, pentru admiterea în liceu, au conţinuturi care nu se regăsesc în programa şcolară şi în manuale, scrie Gardianul.

În unul din modelele publicate pe site-ul Ministerului Educatie, elevilor li se prezintă un fragment din articole apărute în presă şi semnate de autor necunoscut. La unul dintre enunţuri, elevul trebuie să scrie, printre altele, cine este autorul articolului şi din ce revistă a fost selectat fragmentul.

Virusul gripei porcine din România, suspect de mutaţii

Cazuri numerose de gripă porcină din zonele Iaşi, Suceava şi Botoşani i-au determinat pe epidemiologii români să concluzioneze că virusul gripei porcine a suferit mutaţii.

Specialiştii susţin că este posibil să se manifeste aceeaşi mutaţie ca în cazul virusului din Ucraina, care este mult mai agresiv. Pentru a confirma bănuiala lor, au fost trimise deja probe la Londra, pentru analize. În cazul în care mutaţia va fi confirmată, pe lângă complicaţiile care vor apărea, toate vaccinurile fabricate până acum nu vor mai avea niciun efect, scrie Cotidianul.

Carne toxică la Sibiu

O cantitate de 230 de kilograme de carne de porc, rezultate în urma sacrificării a trei animale, infestată cu trichinella spiralis a fost confiscată de la un cetăţean din localitatea sibiană Hoghilag, de către inspectorii DSVSA Sibiu.

Medicul veterinar va întocmi documentaţia specifică pentru despăgubirea proprietarului, informează Gândul. Suma pe care o va primi proprietarul porcilor va fi stabilită de către o comisie, iar banii vor fi oferiţi prin intermediul DSVSA Sibiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite