Peste 300.000 de români au intrat în loteria pensiilor private obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 18 fonduri de pensii au împărţit mai puţini participanţi faţă de estimările iniţiale. Cu peste 300.000 de participanţi redistribuiţi aleatoriu, piaţa pensiilor private obligatorii

Cele 18 fonduri de pensii au împărţit mai puţini participanţi faţă de estimările iniţiale.

Cu peste 300.000 de participanţi redistribuiţi aleatoriu, piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II) numără acum aproape 4,2 milioane de aderenţi. Primii trei administratori, ING, Allianz-Ţiriac şi Generali, şi-au adjudecat, astfel, peste două treimi din total.

Numărul românilor care au fost repartizaţi aleatoriu şi proporţional la unul dintre cele 18 fonduri de pensii private obligatorii se ridică la 332.706 de participanţi. Potrivit datelor finale, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale(CNPAS) a validat 3,82 milioane de aderenţi. Totodată, în cadrul procesului de aderare iniţială au fost invalidate 9.850 de persoane.

"Nu le-am găsit în baza de date a instituţiei. Nu erau eligibile", ne-a explicat Mariana Câmpeanu, preşedintele CNPAS. Estimările iniţiale ale CNPAS arătau că între 300.000 şi 600.000 de români nu aderaseră la un fond pe pilonul II în cele patru luni de campanie. Celor nehotărâţi li se adăugau şi cei care au semnat acte pentru mai multe fonduri. Având în vedere că se stabilise ca în loterie să intre şi cei care au avut contribuţii la asigurările sociale înaintea demarării campaniei, numărul redistribuiţilor se situează sub estimări.


"Ţinând cont că s-a decis ca la redistribuire să intre doar cei care au avut contribuţii în intervalul octombrie 2007-ianuarie 2008, numărul este mai mic decât cel anticipat iniţial de CNPAS", a explicat preşedintele ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.


ING a ajuns la 1,38 milioane de participanţi


Mai mult de două treimi din participanţii distribuiţi aleatoriu au fost redirecţionaţi către primele trei fonduri de pensii obligatorii. ING, Allianz-Ţiriac şi Generali, care controlează peste 68% din piaţa pensiilor private, au mai primit în urma redistribuirii încă 227.000 de participanţi. După repartizare, fondului de pensii ING i-au revenit 110.483 de participanţi. În prezent, numărul persoanelor înscrise a ajuns la 1,38 milioane.


"În momentul de faţă, important pentru noi nu este numărul de participanţi, ci valoarea contribuţiilor ce urmează a fi încasată", a spus preşedintele fondului. În acelaşi timp, Allianz-Ţiriac a primit 85.292 de participanţi, iar Generali şi-a sporit numărul de aderenţi cu 31.188. Ultimele cinci fonduri de pensii, cu o cotă de piaţă mai mică de 0,2%, vor primi cumulate mai puţin de o mie de participanţi.

Repartizarea aleatorie şi proporţională nu va produce modificări în piaţă. Vasilescu spune că, dacă primele două fonduri ar fi fost excluse din acest proces, lucrurile ar fi stat diferit. "Cotele ar fi fost diferite, însă nu semnificativ. Primele două fonduri ar fi pierdut cumulat 5% din cota de piaţă", a precizat reprezentantul ING Fond de Pensii.


Campania de aderare la Pilonul II s-a desfăşurat în perioada 17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008. Din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plateşte fiecare angajat, în primul an de activitate doar 2% va ajunge în administrare privată. În termen de opt ani, procentul va ajunge la 6%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite