Se întorc la toamnă investitorii la Bursă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai puţini emitenţi tranzacţionaţi pe Bursa de la Bucureşti găsesc condiţii prielnice evoluţiei acţiunilor în contextul actual de piaţă. Reticenţi, jucătorii locali nu mai

Tot mai puţini emitenţi tranzacţionaţi pe Bursa de la Bucureşti găsesc condiţii prielnice evoluţiei acţiunilor în contextul actual de piaţă.

Reticenţi, jucătorii locali nu mai au puterea să susţină creşterea cotaţiilor, iar capitalurile străine au "migrat" din timp către active de refugiu (petrol, aur).

Reprezentanţii companiilor listate susţin însă că perspectivele economice vor redresa, până la sfârşitul anului, piaţa de capital. "Trebuie să fim mai optimişti: scăderi au loc pe toate bursele.

Investitorii au nevoie de semnale pozitive şi trebuie să recunoaştem că economia încă merge bine", spune Robert C. Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania (TLV).

Perioada dificilă traversată de piaţa românească de capital scoate, însă, în evidenţă minusurile instituţionale. "Ar trebui operate schimbări în structurile de conducere ale instituţiilor reprezentative", este de părere Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker.

Oficialii emitenţilor consideră că perspectivele economice vor redresa bursa

Bursa de la Bucureşti traversează una dintre cele mai grele perioade din istorie. Reprezentanţii companiilor listate au încredere, însă, în potenţialul pieţei.

Corecţiile de 40-50% de la începutul anului pentru indicii reprezentativi ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi scăderea drastică a lichidităţii medii zilnice sunt principalele semne ale unei pieţe afectate de retragerile masive de capital străin.

Tot mai reticenţi, jucătorii locali nu au puterea să susţină o evoluţie favorabilă a cotaţiilor. Fără a minimaliza perioada dificilă traversată de piaţa de capital, reprezentanţii societăţilor tranzacţionate la BVB spun că perspectivele favorabile ale economiei româneşti vor readuce optimismul investitorilor.

Rezultatele, un semnal pozitiv

"Trebuie să fim mai optimişti: scăderi au loc pe toate bursele. Sunt aspecte pe care nu le putem nega, investitorii sunt panicaţi, sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători. Bursa trece printr-o perioadă grea, care va fi însă depăşită", spune Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania (TLV).

În ciuda rezultatelor preliminare la şase luni, care indicau un profit net în creştere cu 40% faţă de perioada similară din 2007, titlurile TLV s-au depreciat, în intervalul 10-16 iulie (zece şedinţe consecutive), cu 18%. Rezultatele favorabile raportate de companii vor contribui, însă, la revenirea jucătorilor în piaţă.

"Investitorii au nevoie de semnale pozitive şi trebuie să recunoaştem că economia încă merge bine", atrage atenţia Rekkers. La rândul său, Dragoş Simion, preşedintele retailerului de electronice şi electrocasnice Flamingo Internaţional (FLA), apreciază că momentul actual nu este prielnic pentru niciunul dintre emitenţi.

"S-a generalizat un sentiment de repulsie faţă de piaţa de capital. Suntem la o răscruce de momente negative", susţine Simion. De la începutul acestui an, acţiunile FLA au pierdut peste 42%. Preşedintele Flamingo consideră, însă, că este de aşteptat o revenire a interesului investitorilor până la sfârşitul anului în curs.

Scăderi-record pentru prestatorii de servicii

Puternic afectaţi de corecţiile bursiere sunt, însă, prestatorii de servicii financiare. În condiţiile majorărilor de capital social, dar şi în contextul general de piaţă, acţiunile SSIF Broker (BRK) au pierdut, de la începutul anului bursier, 82,7%, ocupând poziţia secundă în topul celor mai mari scăderi, după Aerostar Bacău (titlurile ARS s-au depreciat, în acelaşi interval, cu 93%).

"Suferim de pe urma crizei financiare, întrucât volumul de tranzacţionare redus ne diminuează comisioanele, iar preţurile mici ne-au blocat o parte din plasamente în titluri cu preţuri mai mari decât cele de la Bursă în momentul de faţă", explică Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker (BRK). La polul opus se află operatorul portuar Socep (SOCP), ale cărui acţiuni au înregistrat, până la jumătatea lunii iulie, o ascensiune de peste 47%.

"În cazul nostru, această perioadă a fost relativ mai simplă: în perioada de după aderarea la Uniunea Europeană, creşterea şi diversificarea traficului de mărfuri, dar şi interesul marilor firme din Occident pentru utilizarea portului Constanţa au fost favorabile şi pentru evoluţia companiei la bursă", spune Petrică Vâlcu, director general al Socep Constanţa.

Minusurile instituţionale, în vizor

Reprezentanţii companiilor susţin că, în timp ce emitenţii nu pot contracara, practic, corecţiile bursiere, un rol important ar trebui să-l aibă reprezentanţii principalelor instituţii de pe piaţa de capital. "Avertizările din ultima perioadă scot la iveală minusurile instituţionale de pe piaţa autohtonă.

Acestea sunt momentele în care pot fi depuse eforturi pentru a face posibile schimbări", consideră oficialul Flamingo. La rândul său, Petru Prunea subliniază că în astfel de perioade instituţiile importante din piaţă trebuie să iasă la rampă pentru a recâştiga încrederea investitorilor.

"Ar trebui operate schimbări în structurile de conducere ale instituţiilor din piaţă. Totodată, trebuie micşorate şi comisioanele percepute de CNVM", spune preşedintele SSIF Broker.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite