Se înteţeşte concurenţa pe segmentul băncilor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele rezultate pe anul 2007 anunţă mişcări interesante în ierarhia de pe piaţa financiară românească. O parte din băncile cu activitate pe piaţa autohtonă şi-au anunţat, deja,

Primele rezultate pe anul 2007 anunţă mişcări interesante în ierarhia de pe piaţa financiară românească.

O parte din băncile cu activitate pe piaţa autohtonă şi-au anunţat, deja, rezultatele financiare pentru anul trecut. La o primă analiză, se observă accentuarea concurenţei pe segmentul instituţiilor de credit care deţin cote de piaţă mai reduse.

Pe locul nouă, la sfârşitul anului trecut, ca valoare a activelor, Casa de Economii şi Consemnaţiuni a obţinut un profit net de 26,7 milioane euro, depăşind dublul rezultatului din 2006, a declarat ieri, pentru NewsIn, preşedintele băncii, Radu Graţian Gheţea.


Profit cu 80% mai mare pentru Volksbank


În ceea ce priveşte volumul creditelor acordate de singura bancă de stat din ţara noastră, acesta a fost de 1,45 miliarde de euro, în creştere cu 53% faţă de anul 2006. Valoarea depozitelor atrase de CEC în 2007 se ridică la 2,37 miliarde euro, cu 37% mai mult decât în anul precedent.


Rezultate foarte bune au fost raportate şi de Banca Transilvania şi Volksbank. Pe locul opt în clasament, banca austriacă a raportat un avans de 80% faţă de anul precedent al profitului pe 2007, până la 24,5 milioane euro. În cazul Băncii Transilvania, inclusă în top cinci, profitul net de 94,3 milioane euro a fost de aproape trei ori mai mare faţă de cel obţinut în 2006, potrivit rezultatelor preliminare.


OTP Bank a înregistrat anul trecut o pierdere de 11,16 milioane euro, însă valoarea acesteia s-a situat sub estimările grupului ungar. Tot sub estimări au fost şi pierderile portughezilor de la Millennium. Cu o activitate pe piaţa autohtonă de patru luni, Millennium Bank România a cumulat în 2007 pierderi de 25,9 milioane de euro, mai mici decât cele precizate la momentul lansării (29 milioane de euro). Economiile constituite la Millennium Bank însumau la finele anului trecut 38 milioane de euro.


Câştiguri sacrificate în 2008


O scădere agresivă a profitului net a fost raportată de Banca Comercială Carpatica. Instituţia de credit a obţinut, anul trecut, un profit net de 7,9 milioane de lei, faţă de 19,2 milioane de lei cât cumulase în 2007. CEC îşi propune pentru acest an să se menţină pe profit, în ciuda costurilor ridicate ale procesului de rebranding. "În acest an, vrem să rămânem puţin deasupra nivelului de echilibru între profit şi pierdere, în condiţiile în care vom investi masiv în procesul de schimbare a imaginii şi de reformare a CEC.

În astfel de cazuri, profitabilitatea este sacrificată", a explicat Gheţea, pentru NewsIn. De asemenea, banca are în vedere în următoarea perioadă şi finanţarea companiilor mari, pe partea de corporate, CEC colaborând mai mult cu firmele mici şi mijlocii sau cu administraţiile publice locale.

Ca planuri pentru acest an, Millennium Bank urmăreşte deschiderea a încă 40 de unităţi bancare. În plus, strategia instituţiei de credit prevede încheierea acestui an cu o pierdere de 45 milioane euro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite