"Fără intervenţia guvernului, sporturile de iarnă vor sucomba"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, spune că nu se aştepta la rezultate extraordinare din partea sportivilor români care au participat la recentele Jocuri

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, spune că nu se aştepta la rezultate extraordinare din partea sportivilor români care au participat la recentele Jocuri Olimpice de iarnă. În opinia sa, dacă statul nu se va implica în sprijinirea sporturilor hibernale, acestea vor continua să regreseze.
- Cum apreciaţi participarea României la această olimpiadă?
- Înainte de a pleca la Torino, după o analiză foarte serioasă a potenţialului real pe care îl avem, am spus că doi-trei sportivi au şanse să se claseze între primii 20. Am fost pentru prima oară la o olimpiadă de iarnă şi am văzut ce înseamnă pregătirea pentru o astfel de competiţie. Dacă la delegaţiile puternice un sportiv avea în spate o echipă întreagă de specialişti, la noi de pregătirea schiurilor pentru concurs se ocupa antrenorul. Adevărul este că avem o bază de selecţie rarefiată, de aici decurgând şi valoarea destul de scăzută a sportivilor. E foarte greu să te menţii la un anumit nivel când sunt tot mai puţini practicanţi ai sporturilor de iarnă.
- Cât ne-a costat această olimpiadă?
- Tot efortul financiar s-a făcut din resurse extrabugetare. Echipamentul de prezentare şi de concurs ne-a fost oferit de Adidas, printr-o sponsorizare de 100.000 de euro. Practic, din casierie nu am scos decât 60.000 de euro, şi aceştia veniţi de la Comitetul Internaţional Olimpic.
- În condiţiile în care ai noştri s-au poziţionat pe la coada clasamentelor, nu credeţi că ar fi fost mai bine să fi trimis la Torino mai puţini sportivi?
- Pentru imaginea României în lume a fost foarte bine că am avut o delegaţie numeroasă. Florentin Nicolae, băiatul de la schi alpin care s-a clasat pe ultimul loc, este campionul ţării. El a ajuns la olimpiadă pentru că s-a calificat, iar cei din familie au făcut mari eforturi să-l sprijine. Toţi au venit la Torino ca să-l încurajeze, au fluturat drapelul României, ceea ce a fost un lucru extraordinar.
- Credeţi că există soluţii de redresare?
- Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a avut, la Torino, toate contactele posibile, de la firme de echipament sportiv până la conducătorii unor federaţii internaţionale. Oamenii sunt dispuşi să ne ajute. Federaţia de curling, de exemplu, doreşte să ne trimită tot echipamentul necesar, ca să implementăm în România acest sport. Cred că am putea să ne orientăm spre discipline precum short-track, care nu necesită investiţii deosebite. Pentru viitor, va trebui să ne orientăm spre selectarea unor sportivi tineri şi talentaţi, pe care să-i sprijinim să facă performanţă. De asemenea, federaţiile trebuie să-i trimită pe antrenori la specializare, pentru că, în afară de Simon Marton, de la biatlon, toţi ceilalţi mai au mult de muncit. şi, nu în ultimul rând, trebuie să construim baze sportive. COSR nu poate face acest lucru, ci doar să vină cu proiecte. Este nevoie de sprijin guvernamental, pentru că altfel riscăm ca sporturile de iarnă să regreseze şi mai mult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite