Cum vor interpreta arheologii viitorului vestigiile societatii noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 4005, pe o planeta oarecare a sistemului solar. Ce se stie despre viata pe Pamant, in secolul 21? Arheologii au gasit vestigiile indepartatei epoci si le interpreteaza. Acesta este scenariul unei

Anul 4005, pe o planeta oarecare a sistemului solar. Ce se stie despre viata pe Pamant, in secolul 21? Arheologii au gasit vestigiile indepartatei epoci si le interpreteaza. Acesta este scenariul unei expozitii intitulate "Viitorul anterior", gazduita de muzeul arheologic de langa Caen, in Franta. Pe scurt, initiatorii vor sa demonstreze ca istoria este subiect de reflexie, iar studiile de azi sunt in mare parte subiective. Inainte de a face saltul in timp, pentru a patrunde in spatiul expozitiei propriu-zise, de un alb imaculat si cu nisip argintiu pe jos, vizitatorii vor strabate mai intai un "tunel al timpului". Tunelul e un culoar lung unde sunt expuse sute de obiecte din viata noastra curenta si modul in care au evoluat ele. Sunt prezentate mai ales "uneltele" tehnologice si de comunicatii, de la scrisoarea timbrata la minitel, de la rigla de calcul la computer si telegraful Morse, la celular. "Anumite obiecte, folosite nu cu foarte multa vreme in urma, sunt azi adevarate antichitati", explica comisarul expozitiei sensul "tunelului timpului".
"Piticul de gradina", reprezentarea unui inalt demnitar sau prelat
Organizatorii expozitiei incearca sa afle ce anume vor intelege arheologii viitorului din societatea noastra prin intermediul unor obiecte si fragmente care le vor parveni in timp. Cu atat mai mult cu cat, in 2.000 de ani, din epoca noastra nu vor supravietui decat ramasite de metal, sticla, ceramica si piatra, plasticul si materialele sintetice nefiind atat de rezistente la trecerea timpului. Iata, de pilda, interpretarea atribuita unui arheolog din 4005 la descoperirea unui pitic de gradina, destul de bine conservat. Vizitatorul de azi vede fragmentul si aude interpretarea din viitor: "Personajul este fara indoiala important, un demnitar sau mai degraba un prelat, a carui fizionomie binevoitoare subliniaza functia protectoare. Costumul sau furnizeaza o marturie pretioasa despre vestimentatia personajelor de rang inalt...". Expozitia prezinta si alte obiecte, savant transformate in vestigii arheologice, restituite si interpretate potrivit unei logici riguroase, dar discutabile. Astfel, niste cartuse vechi devin fiole, o stropitoare de gradina capata valoare de decoratiune interioara, iar un circuit integrat e interpretat drept macheta miniaturala a unui oras. Temele abordate sunt variate, de la viata cotidiana la habitat, credinte si culte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite