La instrucţie cu primii recruţi profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reportaj printre tinerii militari ai Batalionului "Fraţii Buzeşti" din Craiova Luptă la baionetă, intervenţii cu TAB-ul, focuri de semnalizare şi căţărări pe frânghie - acestea au

Reportaj printre tinerii militari ai Batalionului "Fraţii Buzeşti" din Craiova

Luptă la baionetă, intervenţii cu TAB-ul, focuri de semnalizare şi căţărări pe frânghie - acestea au fost doar câteva dintre "atelierele" pe care viitorii soldaţi voluntari ai Armatei Române le-au pus în practică ieri. Antrenamentul a avut loc la poligoanele de pregătire din cadrul Batalionului de Transmisiuni Fraţii Buzeşti din Craiova, unul dintre cele opt centre de instruire de bază din ţară.

Pe 16 iunie, cei peste 450 de răcani, repartizaţi acum opt săptămâni la unitatea din Bănie, vor depune jurământul. Soldaţi NATO vor deveni însă peste alte două-trei luni de pregătire specializată, în urma cărora vor semna primul contract de militar profesionist cu Ministerul Apărării. Dar până atunci, tinerii în uniformă mai au ceva "târâş pe coate" de prestat. La Batalionul Fraţii Buzeşti, 454 de soldaţi în devenire, dintre care 17 fete, sunt cazaţi pe 250 de locuri. Paturile tip internat înghesuite câte 20 într-o cameră, aşternuturile vechi şi spălătoarele cenuşii întregesc peisajul de "tranziţie" al unităţii. "Am cerut şi avem promise fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale militarilor. Toate acestea se vor face însă în timp", a declarat lt. col. Gheorghe Dincă, comandantul Batalionului Fraţii Buzeşti.

Debutanţii sunt plătiţi cu 250 lei pe lună

Militarii debutanţi primesc în mână în jur de 250 de lei, de patru ori mai puţin decât suma rotundă de 1.000 de lei, promisă în campaniile de promovare a carierei militare. E drept, la 10 milioane de lei vechi vor ajunge de-abia după semnarea contractului. "În primele opt săptămâni de antrenament individual, fiecare soldat primeşte 50 la sută din solda unui voluntar, plus hrană, cazare şi echipament gratuite. În al doilea stagiu de pregătire se dă solda întreagă, adică peste 5 milioane de lei vechi, din care se scade hrana. De-abia după aceea se ajunge la acea sumă de 1.000 de lei noi. Totuşi, ei fac acum un fel de şcoală şi mai şi primesc bani", a explicat ofiţerul de relaţii publice al unităţii din Craiova, colonelul Şerban Daniel. Însă, viitorii soldaţi NATO nu par deranjaţi de niciun minus. "Am văzut un interes sporit la această primă serie de militari voluntari. S-au descurcat foarte bine şi sperăm să menţinem ritmul şi în continuare", a spus ofiţerul Loreta Gavrilă, unul dintre oamenii care îi coordonează în timpul pregătirii.

Doar şase s-au retras până acum

Într-adevăr, după numai două luni de antrenament, soldaţii nu se relaxează decât atunci când aud pe loc repaus şi ştiu deja să se coordoneze singuri la simulările antitero, plantează capcane prin păduri şi dezasamblează AGE-uri. În general, "nimicesc inamicul", după cum e comanda cea mai întâlnită în cadrul atelierelor. "Numai şase s-au retras până acum. Însă au făcut-o chiar din prima săptămână, când şi-au dat seama că sunt incompatibili cu cariera militară. În rest, nu am avut probleme cu ei. Aproape 40 la sută din cei peste 450 de militari, pe care îi avem aici, fac sau au terminat o facultate", i-a lăudat locţiitorul comandantului batalionului, maiorul Torino Nuţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite