O nouă înregistrare zguduie Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialiştii nu vor să lase banii UE pe mâna opoziţiei

nu ajungă pe mâinile opoziţiei care a câştigat alegerile locale. Noile dezvăluiri au loc la trei săptămâni după ce o altă înregistrare audio, în care premierul Gyurcsany a recunoscut că a minţit electoratul pentru a câştiga alegerile generale din aprilie, a provocat cele mai mari manifestaţii de protest din Ungaria de la căderea regimului comunist în 1989.
Într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni private a socialiştilor care a avut loc sâmbătă, Monika Lamperth, a încercat să dea asigurări colegilor de partid că va menţine controlul fondurilor de stat pentru dezvoltare, după ce o parte dintre socialişti şi-au exprimat îngrijorarea că sume considerabile de bani vor ajunge să fie administrate de principalul partid de opoziţie, FIDESZ, care, după victoria netă în alegerile locale, a preluat conducerea majorităţii primăriilor şi consiliilor locale. Manevra la care se referea ministrul se bazează pe faptul că parlamentul, în care stânga este încă majoritară, nu şi-a dat încă votul pentru autoguvernările regionale, adică organismele desemnate să gestioneze fondurile de dezvoltare. Reglementările în vigoare lasă în seama adunărilor judeţene şi a primarilor localităţilor cu rang de judeţ posibilitatea de a decide cum sunt cheltuiţi banii europeni. Legea privind dezvoltările regionale se află în prezent la ministerul condus de Monika Lamperth, care a şi promis că va depune la guvern un set de amendamente care să confere socialiştilor, şi nu celor care au câştigat alegerile, prerogativele împărţirii banilor. ţinând cont de faptul că Parlamentul Ungariei este în prezent dominat tot de socialişti şi de aliaţii lor, liberalii, noul pachet legislativ nu ar întâmpina nicio greutate în a trece de votul majorităţii. Gyurcsany vrea să reducă fondurile acordate autorităţilor locale deoarece cheltuielile sunt ineficiente la acest nivel, demers respins de reprezentanţii locali, în majoritate politicieni ai opoziţiei. Consiliile, din care fac parte reprezentanţi locali şi ai guvernului, iniţiază proiecte de dezvoltare pentru cele şapte regiuni ale ţării şi se ocupă de implementarea lor. UE face presiuni asupra Ungariei să-şi echilibreze deficitul bugetar în termenele prevăzute, în caz contrar îi vor fi aplicate sancţiuni drastice, inclusiv tăierea accesului la alte fonduri unionale.

Manifestaţiile de protest, reluate
Aproximativ 20.000 de persoane au ieşit din nou în stradă, duminică seara, în faţa parlamentului, cerând demisia guvernului condus de Ferenc Gyurcsany şi manifestând pentru "soarta şi onoarea Ungariei". Analiştii susţin că nu există niciun mijloc constituţional pentru înlăturarea premierului înainte de alegerile din 2010, cu excepţia nominalizării unui succesor de către Partidul Socialist, ceea ce pare puţin probabil. FIDESZ a anunţat că va întrerupe orice legături cu socialiştii şi cu premierul Ferenc Gyurcsany. Alte formaţiuni politice au cerut demiterea ministrului Monika Lamperth.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite