Un inginer pretinde că va revoluţiona lumea motoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreaga industrie bazată pe motoare cu ardere internă ar putea ajunge istorie, dacă o invenţie a inginerului târgumureşean Emil Târnăveanu va fi brevetată şi pusă în operă. Acesta

Întreaga industrie bazată pe motoare cu ardere internă ar putea ajunge istorie, dacă o invenţie a inginerului târgumureşean Emil Târnăveanu va fi brevetată şi pusă în operă. Acesta afirmă că după cinci ani de muncă a reuşit să înregistreze la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci aşa-numitul piston rotativ care, eliminând vibraţiile, poate fi folosit la motoarele din ceramică. "Dacă se pune în funcţiune pistonul rotativ, toate motoarele actuale cu ardere internă pot fi aruncate. Odată că e mult mai ieftin, elimină mecanismul bielă-manivelă, randamentul e acelaşi la orice turaţie şi poate atinge turaţii extrem de mari", a declarat Târnăveanu. El a subliniat că pentru realizarea pistonului rotativ se fac încercări peste tot în lume, una dintre ele fiind varianta Wankel a firmei Mazda. "Ei au un asemenea motor pe modelul Mazda RX8, însă pot să afirm că Wankelul e o glumă faţă acest piston", a spus Târnăveanu. "Spre deosebire de motoarele obişnuite, unde forţa de rotaţie este transferată de la motor la roţi prin cutia de viteze, diferenţial, semiax şi planetară, cu ajutorul pistonului rotativ, forţa de rotaţie se transmite prin doar două conducte - tur şi retur. Este mult mai simplu şi are multe aplicaţii", a explicat Emil Târnăveanu.
Deocamdată - NU
Inginerul Târnăveanu, absolvent al Facultăţii de Electronică din Cluj-Napoca, afirmă că a încercat să ia legătura cu unii dintre cei mai mari constructori de maşini din lume, însă până acum nu a primit niciun răspuns. Inventatorul a primit în schimb o confirmare scrisă din partea OSIM în care se arată că invenţia sa este prima de acest gen din România. Pe de altă parte însă, a mai fost anunţat că brevetul de inventator îi va fi eliberat abia în vreun an şi jumătate, după ce vor fi consultate forurile internaţionale în domeniu, pentru a i se stabili unicitatea şi originalitatea.
"Mulţi specialişti în motoare mi-au spus să mă duc la psihiatrie", a spus el, adăugând că invenţia s-ar putea aplica, iniţial, la compresoare, schimbătoare de viteză, maşini de găurit sau strunguri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite