Un inginer, pionier pe piaţa de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Popovici, directorul de investiţii al OTP Asset Management, este prezent în sectorul investiţiilor financiare de mai bine de 12 ani.După ce în 2001 a pregătit lansarea primei emisiuni de obligaţiuni municipale, Dan Popovici (35 de ani) participă la dezvoltarea de noi instrumente financiare.

A absolvit în 1996 Universitatea Politehnica din Bucureşti, fiind de profesie inginer, dar activează pe piaţa de capital încă de la începuturile ei.

După aproape 11 ani în care a lucrat în cadrul mai multor societăţi de investiţii financiare, dintre care opt ani la BCR Securities, la finele lui 2007, Dan Popovici a decis să se alăture echipei OTP Asset Management.

O piaţă incipientă

Este director de investiţii şi participă la dezvoltarea de noi instrumente financiare ce urmează să fie tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Poate înainte de orice satisfacţie materială, satisfacţia profesională de a reuşi să participi la crearea şi consolidarea pieţei româneşti de capital este cea mai importantă“, mărturiseşte Dan Popovici, care în 2001 a lucrat la pregătirea şi lansarea primei emisiuni de obligaţiuni municipale, la Mangalia.

Despre piaţa fondurilor închise de investiţii din România, pe care OTP Asset Management a intrat în urmă cu un an, directorul de investiţii spune că, din păcate, se află într-o stare incipientă.

Mai exact, există încă foarte puţine fonduri închise operate pe piaţa autohtonă, iar în ceea ce priveşte numărul celor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti „situaţia este şi mai proastă“. Spre comparaţie, pe pieţele mature din Vestul Europei, dar şi în ţările din regiune, fondurile de acest tip constituie o prezenţă importantă în portofoliile investitorilor.

Totuşi, Popovici se aşteaptă ca în viitorul apropiat să aibă loc o creştere a interesului clienţilor pentru acest tip de produse. Asta şi datorită evoluţiei pe un trend puternic descendent a ratelor dobânzii oferite de bănci la depozite. 

Fond de investiţii, la cota BVB

Deşi pieţele de capital traversează o perioadă mai dificilă, OTP Asset Management lansează, începând cu 29 iunie, fondul închis de investiţii OTP WiseRO, cu o perioadă de viaţă de trei ani. Fondul are capital garantat şi urmează să se tranzacţioneze la Bursă.

„Un fond cu capital garantat tranzacţionat la BVB reprezintă o soluţie firească tocmai în această perioadă dificilă pentru pieţele de capital. Investitorii pot beneficia de potenţialul de creştere pe care îl au acţiunile“, a explicat directorul. În urmă cu un an, compania a lansat primul său fond închis de investiţii, OTP GarantisRO. „Dacă acest nou produs va fi bine primit de către investitorii români, mă aştept să văd cât de curând şi alte companii care să aducă la cota BVB noi astfel de fonduri“, spune Popovici.

Carte de vizită

Dan Popovici a absolvit în 1996 Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea Ingineria şi Managementul Sistemelor de Producţie, specializarea Inginerie economică.

În intervalul 2003-2005, a urmat programul de master Management financiar şi pieţe de capital, din cadrul Academiei de Studii Economice.

Din 1997 şi până în prezent a urmat numeroase cursuri în domeniul investiţiilor financiare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite