De la inginer de intretinere la sefia retelei de telefonie mobila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In aprilie 1997, MobiFon lansa serviciile de comunicatii mobile in Romania. La 1 august, se alatura echipei Connex Irina Mitrea, o pustoaica abia iesita de pe bancile Facultatii de Electronica si

In aprilie 1997, MobiFon lansa serviciile de comunicatii mobile in Romania. La 1 august, se alatura echipei Connex Irina Mitrea, o pustoaica abia iesita de pe bancile Facultatii de Electronica si Telecomunicatii. Cei opt ani in companie au fost pentru Irina un lung sir de succese si promovari: de la inginer pentru intretinere si operare a ajuns la a conduce, la nici 32 de ani, cei nouasprezece oameni ai departamentului Technology Architecture. Si cu toate ca e unul dintre veteranii Connex-ului, Irina Mitrea e cea mai tanara directoare din zona de telecomunicatii si IT a firmei.
Ascensiune rapida
Genul de student consti-incios care merge la cursuri, laboratoare si seminarii, Irina nu s-a grabit sa se-apuce de munca in timpul celor cinci ani de facultate. S-a grabit insa la final, caci si-a depus CV la Connex, dorind enorm sa lucreze in domeniul recent introduselor comunicatii mobile, si a fost chemata la interviu cu doar doua zile inainte de a-si sustine dizertatia. Prima functie si primele sarcini? "Eram inginer pe partea de intretinere si operare, un departament care lucreaza 24 din 24, sapte zile din sapte. Concret, echipamentele radio si din retea, prin care se face comutatia apelului si se ofera serviciile, trebuie urmarite in permanenta, iar problemele, solutionate rapid. Se monitorizeaza reteaua, se configureaza, se fac upgrade-uri..." Dupa un an ca simplu inginer intr-o echipa mai mare, Irina "se confrunta" cu prima promovare: capata titlul de Specialist intr-un alt departament, Technical Support Group. Anul 1999 atrage dupa sine un nou salt profesional: la 26 de ani, Irina devine, pentru prima data, sefa: "Am fost numita Team Leader al unei echipe de 5-6 persoane. Sarcinile nu mi se modificasera major, doar ca aveam la dispozitie oameni cu care sa lucrez". Dupa inca doi ani, devine Manager al intregului grup de Technical Support: "Aveam la inceput 10-12 persoane in subordine si impreuna reprezentam "ultima frontiera" de adresare a unei probleme tehnice. Reprezentam si primul nivel de negociere de contracte de suport cu producatorii de echipamente". In 2003, decide ca vrea sa vada lucrurile si din alta perspectiva si, timp de un an, e Senior Manager la un alt departament, Technology and Services Development, dupa care i se propune functia de Acting Director, in ton cu tendinta de a schimba perspectiva oamenilor cu privire la telecomunicatii si a-i face sa inteleaga ca echipamentele de telecomunicatii se confunda tot mai mult cu cele de IT.
Director minoritar
De un an si trei luni, Irina Mitrea are o noua functie, dovada vie a faptului ca in telecomunicatii lucrurile nu stau pe loc: e unul dintre cei zece directori de departamente din zona tehnica. Din totalul de zece, doar doua sunt femei, iar Irina e cea mai tanara si conduce departamentul Technology Architecture. "Coordonez, de fapt, patru arii de lucru. Prima da chiar numele departamentului: Arhitectura Tehnologica. Utilizand o comparatie plas-tica, dar relevanta, sa zicem ca discutam de un plan de urbanism general la nivel de Capitala si de niste planuri specifice ale caselor din Bucuresti. Echipa mea ii reprezinta pe cei care au grija de planul de urbanism general, cei care zic: "Suntem conform planului", fata de colegii din alte departamente tehnice care se ocupa de arhitectura specifica a fiecarei case. Unde casa inseamna, evident, retea. Concret, e vorba de o privire de ansamblu asupra arhitecturii retelei, la modul general. Cealalta arie are in prim-plan securitatea informatiei: Connex e prima firma care a obtinut recent certificarea internationala in standardul international de securitate a informatiei, BS7799. A treia arie se refera la faptul ca avem o politica de conti-nua-re a serviciului, Business Con-tinuity Planning, pentru situatii de urgenta, catastrofe, dezastre naturale, iar ultima, Project Management, e ceva mai cunoscuta: avem rolul de a coordona si sincroniza portofoliul de proiecte tehnice".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite