Ce mai inghit romanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Linguri, cuie, pipete, freze dentare, dinti, bucati de jucarii din plastic

De sapte ani de zile, dr. Mihai Alexe, medic primar pneumolog la Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala, aduna obiectele inghitite de romani. Deja are o colectie impresionanta, de cateva sute. Stau asezate ca la muzeu, in mici recipiente de plastic. Cand arunci o privire, esti tentat sa spui ca nu e posibil ca cineva sa le fi avut pe caile respiratorii. Si, daca treci de aceasta impresie, te intrebi cum a reusit acel cineva sa supravietuiasca. Printre sutele de recipiente cu "trofee", cel mai de pret este un peste de 10 centimetri lungime, care a fost inghitit de un baiat de 15 ani.
Povestea pestelui
"Actiunea" s-a petrecut in vara lui 2003. Adolescentul se afla la pescuit cu prietenii si, in timp ce inota, a prins un peste. Nu a vrut sa-l arunce pe mal, de frica sa nu-i fie furat. L-a bagat in gura ca sa prinda un altul mai mare. Cand a iesit la suprafata a uitat ca are pestele in gura si a tras puternic aer in piept. Pestele s-a fixat ca un dop pe trahee. Medicii s-au chinuit mai bine de trei ore sa-l salveze pe copil. "Nu am gasit in literatura de specialitate un caz cu un peste de asemenea dimensiune. Au mai existat in lume doua cazuri cu pesti mai mici, dar pacientii au murit", povesteste dr. Mihai Alexe. Si totusi, nu obiectele de mari dimensiuni sunt problema. in cazul lor, exista avantajul ca pot fi extrase cu niste pense speciale. "Corpii straini mici intra mai adanc pe caile respiratorii si nu mai avem posibilitatea sa intram cu pensa. De cateva luni, folosim o pensa speciala care actioneaza ca un navod. Ea are mai multe brate care se despart si inglobeaza corpul strain si, cand se strange, iese cu totul. Asa am reusit sa scoatem o lucrare dentara de sase dinti", mai spune dr. Alexe.
Povestea dintelui
Cam o treime dintre obiectele aspirate sunt dinti sau placi dentare. Cel mai cutremurator caz dintre cele pe care le-a avut medicul este, de departe, al unui pacient de 27 de ani din Craiova. in urma cu trei ani, a aspirat o proteza dentara provizorie din plastic. A fost banuit ca are cancer. "A sosit la Bucuresti cu suspiciunea de cancer. Marea problema era ca proteza nu se vedea la radiografie. Pacientul avea insuficienta respiratorie si a fost un caz la limita. Nimeni nu-i dadea nici o sansa, insa mi-am dat seama ca ceva nu este in ordine. Nu era ceea ce stiam noi. Interventia a fost foarte grea, pentru ca in jurul protezei se formase un bloc inflamator. Placa dentara migrase de pe plamanul drept pe cel stang. Dupa ce am reusit sa o extragem, tanarul a urmat un tratament indelungat de recuperare, pentru ca se formasera pungi de puroi in plamani", explica dr. Mihai Alexe. in cei trei ani, pacientul nu a spus nimanui ca si-a pierdut dintii in timp ce dormea. De altfel, cei mai multi dinti se pierd in somn. Multi se gandesc ca i-au inghitit, dar, de fapt, intra pe trahee. "In cazul copiilor, simptomele pe care le au dupa ce aspira diverse obiecte, seamana cu cele ale astmului bronsic. Unii dintre ei nu stiu sa povesteasca, altora le este frica de parinti si sunt tratati luni in sir pentru astm", spune dr. Alexe.
Povestea bobului de porumb, a cepei si a usturoiului
Cel mai frecvent inhalate sunt alimentele: oasele de pui sau de porc si legumele - mazarea, ceapa, usturoiul sau fasolea. Imaginati-va un tip volubil, care sta la masa, inconjurat de prieteni, mananca, rade si vorbeste in acelasi timp. El atrage atentia tuturor, dar risca mult pentru ca nu mai inghite bine si se poate ineca. Alcoolicii sunt cei mai predispusi. Din cauza ca beau mult, nu mai inghit cum trebuie. "Un pacient a venit de trei ori intr-o luna: o data cu un bob de porumb, o data cu un rondel de ceapa si alta data, cu un catel de usturoi. De fiecare data era beat. Solutia a fost sa vorbim cu sotia si sa-i spunem sa nu-i mai dea sa manance cand il vede beat sau sa-i dea sa bea dupa masa", povesteste dr. Mihai Alexe. Sunt multi cei care cred ca isi pot salva prietenii, aplicandu-le metoda Heimlich, asa cum au vazut in filme. Ei bine, acest procedeu nu este recomandat in toate cazurile. "Aceasta este o metoda de urgenta si se aplica doar atunci cand omul se asfixiaza. Daca exista un corp strain care blocheaza un plaman riscam sa trimitem obiectul in trahee si putem sa-l omoram pe om", mai spune dr. Mihai Alexe. Mai eficient este tapotajul, cunoscut popular ca palma data pe spate. Prin tapotaj, un obiect mai mic poate fi adus in caile centrale si, de acolo, tusit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite