O nouă infuzie de capital la CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul anului trecut, guvernul a majorat capitalul social al instituţiei cu aproximativ 150 milioane de euro Printre cheltuielile suplimentare pentru acest an luate în considerare de

La sfârşitul anului trecut, guvernul a majorat capitalul social al instituţiei cu aproximativ 150 milioane de euro

Printre cheltuielile suplimentare pentru acest an luate în considerare de Ministerul Economiei şi Finanţelor se află şi majorarea capitalului social al CEC. Banca a mai beneficiat de o infuzie de capital şi la sfârşitul anului trecut, după ce statul a refuzat singura ofertă de preluare, considerată prea mică.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, că ar putea avea loc o nouă majorare a capitalului CEC. Oficialul nu a precizat însă suma sau motivul pentru care banca are nevoie de suplimentarea capitalului.

Acesta a fost majorat deja o dată, la sfârşitul anului trecut, cu 500 milioane lei, la 649,7 milioane lei, după ce statul a primit o singură ofertă la privatizarea instituţiei de credit, de la National Bank of Greece.

Banca elenă a oferit pentru preluarea CEC 560 de milioane de euro, sumă considerată însă de autorităţi prea mică. Guvernul a anunţat astfel că banca va intra într-un proces amplu de restructurare, urmând să fie scoasă din nou la privatizare cel mai devreme peste doi ani.

Excedent de 0,9% din PIB la bugetele locale

Excedentul bugetului general consolidat s-a redus la 0,3% din PIB după primele opt luni, comparativ cu 0,5% la sfârşitul lunii iulie, a declarat, ieri, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Surplusul la bugetul general consolidat a fost susţinut de bugetele locale, care au înregistrat în perioada amintită un excendent de 0,9% din PIB.

Sprijin bugetar pentru câteva sute de comune

Potrivit datelor prezentate de Vosganian, la bugetele locale s-au înregistrat venituri totale de 21 de miliarde lei, faţă de un program de 34 de miliarde lei pe întreg anul, în timp ce cheltuielile autorităţilor locale s-au ridicat doar 17,5 miliarde lei.

În ciuda excedentului de 3,5 miliarde lei astfel rezultat, câteva sute de comune din ţară nu reuşesc să-şi acopere obligaţiile curente. Potrivit ministrului Vosganian, un număr cuprins între 300 şi 500 de comune vor fi susţinute astfel din fonduri bugetare pentru a-şi acoperi obligaţiile curente până la finele acestui an.

"Până în prezent avem o listă de aproximativ 300 de comune. Sumele destinate acestora se ridică la câteva mii de miliarde de lei vechi", a spus Vosganian, precizând astfel, că deşi bugetul autorităţilor locale se află pe un excedent de aproape 1% din PIB, distribuţia veniturilor este foarte diferită, fiind favorizate doar localităţile mari.

Printre cheltuielile programate în ultima parte a anului se mai numără şi plata unor prime de vacanţă din anii precedenţi. Tot de la buget vor fi achitate şi o parte din avansurile privind fondurile europene destinate agriculturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite