Nou indicator pentru riscul aferent fondurilor de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile maxime ale plasamentelor în unităţi de fond pot fi calculate cu o probabilitate de 95% Industria fondurilor de investiţii face un pas important în creşterea transparenţei.

Pierderile maxime ale plasamentelor în unităţi de fond pot fi calculate cu o probabilitate de 95%

Industria fondurilor de investiţii face un pas important în creşterea transparenţei. Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a lansat, ieri, un indicator - valoare la risc - care permite investitorilor să-şi aleagă fondul de investiţii în funcţie de gradul de risc pe care sunt pregătiţi să şi-l asume.

Decizia unei investiţii ar trebui să ţină seama de trei criterii de bază: randament, risc asumat şi lichiditatea activului respectiv. Noul indicator valoare la risc (VaR) indică pierderea maximă pe care valoarea unităţii de fond o poate înregistra într-un interval de timp şi cu o anumită probabilitate (95%), în condiţii normale de piaţă. Indicatorul este calculat numai pentru fondurile diversificate şi de acţiuni, celelalte două categorii având asociat un grad redus de risc.

Mihail Ion, vicepreşedintele UNOPC, explică faptul că noul indicator este calculat după modelul utilizat la nivel internaţional. Totuşi, diferenţa în cazul ţării noastre constă în orizontul de timp analizat. "De dorit ar fi să avem date pentru ultimii trei ani. Dar am început cu un istoric de cel puţin 12 luni, urmând ca în timp analiza să fie extinsă", adaugă Mihail Ion.

Concret, un investitor care plasează 100 de lei într-un fond ce are un indicator VaR de 10%, pe perioada unui an, îşi asumă o pierdere de cel mult 10 lei. Probabilitatea ca pierderea să nu depăşească 10% este de 95%. În restul cazurilor de 5%, în care sunt incluse, de exemplu, perioadele de criză, pierderea poate depăşi nivelul indicatorului VaR.

Investitorii vor ţine cont tot de randament

Reprezentanţii industriei fondurilor de investiţii consideră că impactul noului indicator va fi vizibil pe termen lung. Radu Hanga, directorul BT Asset Management, consideră că, pe termen scurt, investitorii vor continua să ia în calcul tot indicatorii de profitabilitate.

Totuşi, Hanga adaugă că "este nevoie de o privire de ansamblu asupra randamentelor, dar şi a riscurilor asumate". Până în momentul de faţă, cea mai vizibilă informaţie pentru investitorii de pe piaţa autohtonă era randamentul adus de variaţia unităţilor de fond.

Vicepreşedintele UNOPC explică faptul că împărţirea fondurilor de investiţii în patru categorii - monetare, obligaţiuni, diversificate şi acţiuni - nu este suficientă pentru a înţelege riscul pe care şi-l asumă un investitor. Spre exemplu, în cazul fondurilor diversificate, ponderea activelor plasate în acţiuni poate varia între 20% şi 66%, adaugă Mihail Ion. Adică, riscul asumat în cazul ponderii minime este semnificativ mai mic decât în cazul maxim. Noul indicator oferă posibilitatea ca fiecare investitor să clasifice singur fondurile după categoria de risc.

Eugen Voicu, preşedintele Certinvest, precizează faptul că indicele va fi inclus în rapoartele săptămânale şi va face obiectul unor analize, scopul fiind educarea investitorilor şi creşterea transparenţei industriei. La rândul său, Walter Blaj, directorul executiv al SAI Globinvest, susţine că prezentarea gradului de risc nu va "speria" investitorii în unităţi de fond. Asta pentru că investitorii sunt familiarizaţi cu posibile riscuri, deşi până în acest moment, nu au fost cuantificate într-un singur indice.

La jumătatea anului, activele totale ale industriei erau de 781 milioane de lei (aproape 250 milioane de euro). Numărul investitorilor era, la aceeaşi dată, de 79.448 persoane, cei mai mulţi orientându-se către fondurile diversificate.

De dorit ar fi să avem date pentru ultimii trei ani. Dar am început cu un istoric de cel puţin 12 luni, urmând ca în timp analiza să fie extinsă.
Mihail Ion,
vicepreşedintele UNOPC

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite