Daca nu va reusi sa-si indeplineasca angajamentele, Romania va trebui sa mai astepte un an intrarea in UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Noul comisar pentru extindere, Olli Rehn, nu se angajeaza sa inchida negocierile cu Bucurestiul in acest an * Totusi, Romania nu este decuplata de Bulgaria, Comisia repetand ca obiectivul sau ramane semnarea tratatului de aderare cu cele doua tari cat de curand posibil in 2005

Dupa ce, luni, a dat publicitatii extrase din evaluarea Comisiei Europene asupra Romaniei, BBC a continuat, ieri, seria dezvaluirilor in exclusivitate, prezentand principalele concluzii ale documentului de strategie care insoteste raportul anual al Comisiei. In acest document, care prezinta o abordare generala a extinderii, Romania si Bulgaria continua sa fie tratate "la pachet", executivul european reafirmandu-si obiectivul ca aceste tari sa semneze tratatul de aderare cat mai curand posibil in 2005, pentru ca el sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007. Desi isi mentine calendarul de aderare stabilit initial - data de 2007 nu a fost modificata - Comisia evita sa recomande incheierea negocierilor de aderare cu Romania pana la sfarsitul acestui an. Cel putin acestea erau informatiile pe care corespondenta BBC le avea ieri. In lipsa unei modificari de ultima ora (care nu putea fi exclusa, avand in vedere ca ultimele formulari vor fi adaugate miercuri, cu putin timp inainte de prezentarea raportului Comisiei in Parlamentul European), acesta este un avertisment destul de serios pentru Bucuresti. De altfel, in cursul audierilor din Parlamentul European, noul comisar european pentru extindere, Olli Rehn, cel care va prelua de la 1 noiembrie atributiile lui GUnter Verheugen, nu s-a angajat ca Romania va putea termina negocierile de aderare anul acesta si a avertizat, potrivit BBC, ca nu va ezita sa amane aderarea Romaniei cu un an, daca se va dovedi necesar. Documentul de strategie introduce, pentru prima oara, foarte explicit, asa-numita clauza de monitorizare care se va aplica anul viitor Romaniei si Bulgariei. Chiar daca vor fi incheiat negocierile cu UE si vor fi semnat chiar tratatul de aderare, Bucurestiul si Sofia vor fi monitorizate atent in cursul anului viitor, pentru a se verifica daca aplica legislatia comunitara deja adoptata si daca isi respecta angajamentele asumate. Cea mai mica abatere va fi raportata la Bruxelles. Daca se va constata ca vreuna dintre tari, sau chiar amandoua, nu sunt pregatite sa devina membre ale UE in 2007, se va amana aderarea cu un an. Aceasta clauza de monitorizare va fi introdusa in premiera in tratatul de aderare (primele zece state intrate la 1 mai 2004 nu au avut de-a face cu ea). Olli Rehn a explicat foarte clar, potrivit BBC, ca respectiva clauza "nu e introdusa in tratatul de aderare doar ca sa ne amuzam. E o clauza serioasa si, daca Romania nu va fi in stare sa atinga standardele europene la timp, nu vom ezita sa o folosim".
Romania - in sfarsit declarata economie de piata functionala
Documentul strategic al Comisiei Europene arata, potrivit BBC, ca Bulgaria si Romania sunt amandoua economii de piata functionale. Continuarea reformelor in Bulgaria si aplicarea viguroasa a programului de reforme structurale in Romania ar trebui sa le dea posibilitatea de a face fata presiunilor concurentiale de pe piata interna, se afirma in continuare. Din punctul de vedere al criteriilor politice, se apreciaza ca ambele tari trebuie sa-si imbunatateasca reforma administratiei publice, functionarea sistemului juridic si lupta impotriva coruptiei. De asemenea, ambele tari trebuie sa dezvolte suficiente capacitati juridice pentru a aplica legislatia europeana.
Extrase din raportul de tara
Situatie politica stabila
Situatia politica ramane stabila in Romania, potrivit raportului, dar s-a mers in continuare pe folosirea ordonantelor de urgenta, limitandu-se rolul Parlamentului in procesul legislativ. Raportul noteaza ca Romania a inceput, in sfarsit, reforma administratiei publice, care ramane, totusi, greoaie, lipsita de profesionalism, prost platita si prost organizata. Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea si cu privire la fenomenul migratiei politice in randul primarilor."in alegerile locale din iunie 2000, 30% din primari apartineau partidului de guvernamant. Pana la sfarsitul lui 2003, peste 65% din primari faceau parte din acest partid. Mai multe rapoarte independente au observat corelatia dintre migratia primarilor si alocarea fondurilor nationale si comunitare".
"Majoritatea judecatorilor au fost supusi unor presiuni politice"
Un progres apreciat in raport este pachetul celor trei legi pentru asigurarea independentei magistratilor, adoptat in iunie. in acelasi timp insa, raportul arata: "Potrivit unui recent sondaj oficial, majoritatea judecatorilor au fost supusi unor presiuni politice in exercitarea functiei. Este o practica obisnuita ca Executivul sa propuna persoanele pentru pozitiile importante din magistratura. in iulie 2004, un candidat care nu avea experienta practica de judecator, dar care lucrase multi ani pe post de consilier politic la nivel inalt a fost numit presedinte al Curtii Supreme".
"Masurile anticoruptie au avut un efect limitat"
in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, raportul enumera masurile luate de guvern in ultimul an pentru imbunatatirea cadrului legislativ, dar continua: "Evaluarile nationale si internationale confirma ca in Romania, coruptia ramane o problema serioasa si raspandita, care afecteaza aproape toate aspectele societatii. Perceptia nivelului de coruptie nu s-a modificat, iar numarul cazurilor judecate cu succes ramane scazut, in special pentru coruptia la nivel inalt. Lupta impotriva coruptiei este impiedicata de probleme de integritate chiar in sanul institutiilor care trebuie sa aplice legea si sa combata coruptia." Prioritatea pentru guvernul roman trebuie sa fie aplicarea riguroasa a legii- continua raportul. "Masurile prevazute de strategia nationala anti-coruptie si in planul de actiune au avut, pana acum, un impact limitat. in pofida suspendarii din functiile de partid a mai multor politicieni regionali si locali de frunte, nici unul din aceste cazuri nu a dus deocamdata la sanctiuni legale. De la infiintarea Parchetului National Anticoruptie, investigatiile sale au dus la 86 de pedepse cu inchisoarea, dar putine dintre ele pot fi considerate cazuri de coruptie la nivel inalt. PNA trebuie sa se concentreze asupra misiunii sale principale, care e coruptia la nivel inalt, in loc sa se ocupe de un mare numar de cazuri de coruptie marunta. Obligatia PNA de a raporta in fata Parlamenului a fost inlaturata in mai 2004, in urma insistentelor sefului PNA ca aceasta i-ar garanta independenta politica. Aceasta decizie limiteaza insa transparenta PNA si raspunderea sa in fata opiniei publice si a Parlamentului".
Romania - tara de origine, tranzit si destinatie pentru traficul de persoane
in ceea ce priveste drepturile civile si politice, raportul mentioneaza ca mai exista cazuri de maltratare la posturile de politie, inchisori si spitale psihiatrice. Romania ramane o tara de origine, tranzit si destinatie pentru victimele traficului cu persoane, in special tinere exploatate pentru prostitutie, dar si copii si handicapati folositi ca cersetori. Raportul recomanda ca Romania sa ofere protectie martorilor in asemenea cazuri si sa inceteze practica pedepsirii victimelor traficului pentru trecerea ilegala a frontierei.
Libertatea presei - ingradita
La capitolul "libertatea de expresie", raportul mentioneaza unele progrese privind eliminarea infractiunii de insulta si adoptarea Statutului jurnalistului. Cu toate acestea, raportul arata ca anumite probleme structurale ar putea afecta realizarea, in practica, a libertatii de expresie. "Multe trusturi de presa nu sunt viabile din punct de vedere economic si existenta lor poate depinde de sprijinul unor cercuri politice sau de afaceri. Studii externe au conchis ca relatarile jurnalistilor pot fi adesea influentate de aspecte financiare, ducand la auto-cenzura. Pe acest fundal, statul a tolerat acumularea unor datorii mari neplatite de catre multe trusturi de presa, inclusiv majoritatea televiziunilor private. Aceasta situatie ar putea compromite independenta editoriala si studii de monitorizarea presei au observat ca buletinele de stiri TV sunt mult mai putin critice fata de guvern decat presa scrisa. Exista, de asemenea, relatari credibile potrivit carora oficiali locali folosesc functia publica pentru a influenta politica editoriala a presei si radio-televiziunilor locale, prin acordarea selectiva a contractelor de publicitate. Un recent raport independent sugereaza ca aceeasi politica este dusa la nivel national. in ultimul an, a crescut numarul agresiunilor grave asupra ziaristilor. Ziaristii de investigatie pentru ziarele locale au devenit o tinta predilecta. Aceasta tendinta e ingrijoratoare si pana acum anchetele au avut rezultate limitate".
Progrese in privinta protectiei copiilor
Raportul apreciaza, in continuare, unele progrese privind libertatea religioasa si continuarea procesului de restituire a proprietatilor nationalizate. in acelasi timp insa, documentul arata ca procesul retrocedarilor trebuie accelerat si efectuat de o maniera mai transparenta. Un punct pozitiv pentru Romania este continuarea reformelor privind protectia copiilor. Sunt mentionate exceptiile facute de la moratoriul asupra adoptiilor internationale, dar raportul apreciaza ca noile reguli pentru adoptii par conforme cu cele internationale. in schimb, raportul arata ca majoritatea institutiilor psihiatrice sunt supra-aglomerate si ofera conditii inadecvate. Discriminarea de facto impotriva rromilor continua, scrie raportul, iar eforturile de a implementa strategia privind rromii risca sa ramana izolate fara o mai buna coordonare la nivel national. Faptul ca guvernul se bazeaza pe Partidul Rromilor pentru a implementa si monitoriza strategia este un subiect de ingrijorare deoarece a dus la excluderea efectiva a celorlalte organizatii ale rromilor. Raportul subliniaza ca Romania intampina inca multe probleme de implementare in domeniul cheie al criteriilor politice pentru aderare.
Le Figaro:
Raportul Comisiei, un cadou diplomatic inselator pentru Romania
Comisia Europeana se pregateste sa faca un frumos cadou diplomatic Romaniei, acordandu-i statutul de economie de piata pe care i-l refuzase in urma cu numai un an, relateaza un articol aparut in numarul de ieri al cotidianului francez "Le Figaro". Citind insa printre randuri, se poate afirma ca este vorba despre un cadou inselator, afirma sursa citata. Conform informatiilor obtinute de cotidianul Le Figaro, decizia a facut obiectul unor aprinse discutii ale executivului european, situatia economica si politica a Romaniei generand numeroase controverse. Este posibil ca Romania sa incheie negocierile de aderare la inceputul lui 2005, ceea ce ar insemna o aderare efectiva in ianuarie 2007. Cu toate acestea, indoielile asupra capacitatii Romaniei de a-si onora angajamentele europene se amplifica, avand in vedere ca de aceasta data nu ne mai despart multe luni. Statutul de economie de piata se bazeaza pe respectarea mai multor principii, printre care stabilitatea macroeconomica, neimpiedicarea deciziei de falimentare a unor intreprinderi etc. Anul trecut, Bucurestiul era aratat cu degetul pentru numarul extrem de ridicat al monopolurilor si insuficienta liberalizare a preturilor. Comisia a estimat insa ca in prezent, cu toate ca situatia economica si politica nu este perfecta, majoritatea carentelor au fost eliminate. Formal, Bucurestiului ii raman de inchis trei dintre cele 31 de capitole ale negocierii, respectiv Justitia, Afacerile Interne si Concurenta. Neoficial totusi, surse care s-au ocupat de dosarul Romaniei nu ascund intarzierile majore acumulate de Romania, insistand ca aceasta "nu este pregatita pentru aderare, situatia interna fiind dezastruoasa". In ciuda acestor comentarii negative, impresia dominanta la Bruxelles este ca trenul a fost pus in miscare. In scopul pastrarii anumitor spatii de manevra, juristii Comisiei vor introduce in tratatul de aderare, aflat in curs de redactare, o clauza de siguranta care va permite amanarea datei de aderare, in caz de necesitate. "Capacitatea administrativa" a Romaniei de a implementa acquis-ul comunitar va fi in acest fel monitorizata, in caz de esec consecintele pentru Bucuresti nefiind atat de dramatice. Romania va fi pur si simplu invitata, in cazul in care acest scenariu se va dovedi real, sa mai astepte inca un an.
Financial Times:
Romania va obtine un vot de incredere din partea UE
Romania va primi un vot de incredere din partea Comisiei Europene la 6 octombrie, cu ocazia publicarii raportului de tara, ceea ce va da unda verde accederii acestei tari in Uniunea Europeana in 2007, anunta marti cotidianul britanic Financial Times. Mult asteptatul raport al executivului comunitar va mentiona, potrivit sursei citate, ca Romania are o "economie de piata functionala", conditie obligatorie pentru intrarea in blocul comunitar. Un proiect al raportului, care a intrat in posesia Financial Times, apreciaza favorabil "stabilitatea macroeconomica, profundele reforme economice" realizate de Romania si saluta "angajamentul" fata de procesul de accedere in UE. "Prin urmare, concluzia este aceea ca Romania indeplineste criteriul de a fi o economie de piata functionala", se afirma in documentul citat de Financial Times. Totodata, UE asteapta ca Romania sa-si "asume obligatiile de membru in conformitate cu calendarul stabilit". Documentul Comisiei cere insa intarirea capacitatii administrative vizand transpunerea legislatiei comunitare si noteaza ca in Romania "coruptia continua sa fie un fenomen grav si larg raspandit", citeaza in continuare Financial Times. Desi multi oficiali UE vorbesc despre o "oboseala a extinderii" si pastreaza rezerve serioase fata de stadiul de pregatire, ei recunosc ca Romania se va alatura Uniunii in 2007, conform calendarului stabilit de liderii UE. Finalizarea negocierilor de aderare este programata in acest an, ramanand inca de rezolvat probleme dificile, cum sunt cele legate de reforma juridica si subventiile de stat in economie, mai scrie cotidianul financiar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite