O incursiune în tenebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin ce tenebre ar putea coborî o acţiune ce-i reuneşte pe Iliescu şi Becali? O fi ea România ţara în care nu te poţi compromite, dar nici chiar aşa! Povestea halucinantă pe care

Prin ce tenebre ar putea coborî o acţiune ce-i reuneşte pe Iliescu şi Becali?

O fi ea România ţara în care nu te poţi compromite, dar nici chiar aşa! Povestea halucinantă pe care v-o aducem astăzi arată cum lideri politici ce se pretind serioşi sunt băgaţi până-n gât într-o aşa-zisă acţiune vizând eliberarea din închisoare a escrocului Sever Mureşan.

În fapt, o acţiune având ea însăşi iz de escrocherie, camuflată în spatele unui ONG cu nume pompos ( Organizaţia Europeană pentru Drepturile Omului) şi garnisit cu membri toţi unul şi unul - Ion Iliescu, Gigi Becali, Gelu Voican-Voiculescu, fiul generalului Chelaru şi încă mulţi alţii. Organizaţia, condusă de un misterios "Dr. honoris causa Ştefan Rostaş" se laudă că ar fi reuşit să-l convingă pe preşedintele Sarkozy să-l graţieze pe Sever Mureşan, condamnat în Franţa pentru delicte financiare!

Este adevărat că, în vremurile lui de glorie, Sever Mureşan ţinea aproape de partidul lui Ion Iliescu - prin 1995, afaceristul îl aducea la Bucureşti pe fostul preşedinte american George Bush senior, pentru o partidă de tenis alături de Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu, eveniment mult mediatizat atunci, din considerente propagandistice, evident.

Dar chiar şi aşa, nu poţi să nu rămâi cu gura căscată la vederea fotografiei care-i înfăţişează pe Ion Iliescu şi Gigi Becali ţinându-l unul de braţ şi altul de după gât pe şeful misteriosului ONG. I-am putea bănui că ar fi făcut ei înşişi lobby la Palatul Elysees în favoarea deţinutului român? Şi pentru ce să o facă tocmai acum, când nu-i deloc onorabil să te arăţi în public cu unul ca Sever Mureşan?

Prin ce tenebre ar putea coborî o acţiune ce-i reuneşte pe Iliescu şi Becali, doi politicieni despre care s-ar spune, la prima ba chiar şi la a doua vedere, că n-au nimic în comun? Sau mai degrabă, avem de-a face cu un lobby al şefului respectivului ONG, un demers în care ciudatul Rostaş doar se foloseşte de numele unor oameni importanţi?

Dar şi acest lucru este la fel de grav! Fiindcă e greu de explicat cum se face că nişte oameni cu o atât de solidă poziţie publică au acceptat să-şi pună numele pe lista de membri ai unei organizaţii cu o activitate atât de dubioasă.

Cum de au acceptat să apară în public şi să se lase fotografiaţi alături de personaje precum Rostaş? Cum de un om ca Ion Iliescu nu a avut la îndemână minime informaţii pentru a şti în ce se bagă? Am încercat în cursul zilei de ieri să obţinem răspunsurile necesare de la venerabilul lider social-democrat, dar ne-am lovit de un refuz. Poate, astăzi, lucrurile vor sta altfel.

Un singur lucru nu se va schimba, însă: gustul amar pe care astfel de "afaceri" îl lasă opiniei publice. Chiar şi într-o ţară în care, după cum se ştie, nu te poţi compromite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite