A început recensământul fântânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza caniculei, apa potabilă din fântâni a secat sau a fost infectată cu substanţe chimice periculoase Ca şi cum vremea toridă n-ar fi fost de-ajuns pentru locuitorii României,

Din cauza caniculei, apa potabilă din fântâni a secat sau a fost infectată cu substanţe chimice periculoase

Ca şi cum vremea toridă n-ar fi fost de-ajuns pentru locuitorii României, iată că acum ţara noastră se confruntă cu alte probleme care dau bătăi de cap locuitorilor din mai multe judeţe şi din Municipiul Bucureşti. Apa atât de necesară vieţii a devenit un real pericol.

În urma unor controale s-a constatat că apa fântânilor individuale nu mai este potabilă sau că substanţe chimice periculoase pentru sănătate au pătruns în pânza freatică, ori că fântânile au secat. Autorităţile din unele zone ale ţării sunt neputincioase în faţa acestor situaţii, altele recurg la soluţii de moment, menite să ţină situaţia sub control.

Fântânile, victime ale caniculei

Deficitul de apă cu care se confruntă locuitorii judeţului Mehedinţi este pus, ca şi în alte zone ale ţării, pe seama caniculei. Fenomenul secării fântânilor l-a determinat, ieri, pe prefectul Marius Bălu să înfiinţeze o comisie de monitorizare a fântânilor publice şi a sistemelor centralizate de alimentare cu apă. Decizia a fost luată după ce prefectul şi echipa sa au depistat 80 de fântâni din 16 localităţi care nu corespund din punct de vedere fizico-chimic şi 66 de fântâni care nu corespund din punct de vedere microbiologic.

Această comisie va supraveghea sursele de apă din judeţul Mehedinţi, care nu sunt racordate la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă. Nici în judeţul Neamţ situaţia nu este "roz". Dintre cele aproximativ 41.000 de fântâni, 10.500 au nivelul apei scăzut, iar alte 1.000 au secat. Tot pe seama caniculei care "a topit" România este pusă şi situaţia cu care se confruntă judeţul Vâlcea.

70 de fântâni din patru sate aparţinând comunei vâlcene Laloşu au secat, localnicii reuşind să scoată doar mâl, nu apă, iar alte 14 sunt "gazate", aprinzându-se la cea mai mică scânteie. Situaţia este disperată fiindcă, potrivit autorităţilor, în această zonă nu mai sunt decât 10 fântâni cu apă potabilă - insuficiente pentru necesităţi. Pompierii au fost solicitaţi să ajute la acţiunea de decolmatare a fântânilor secate şi să asigure alimentarea populaţiei cu apă transportată cu cisterna.

În satele din Moldova, locuitorii se îmbolnăvesc pe capete deoarece bruma de apă rămasă în fântâni nu mai este bună de băut.

Cantitatea de nitriţi a depăşit limita de cinci ori

Şi la Bucureşti situaţia este critică. Peste 5.200 de bucureşteni, cei mai mulţi de la periferia Capitalei, nu mai au apă de băut. Din acest motiv, în sectoarele 2 şi 6, primăriile au trimis cisterne cu apă potabilă pentru aprovizionarea populaţiei.

Cantitatea de nitraţi din apa celor mai multe fântâni ale Bucureştiului depăşeşte de cinci ori limita stabilită (de 50 mg pentru litrul de apă), primăriile de sector fiind obligate în aceste condiţii să instaleze în dreptul fântânilor cu probleme panouri de avertizare a populaţiei, inscripţionate "Apă nepotabilă". S-au efectuat controale, s-au recoltat aproximativ 60 de probe de apă din fântânile şi puţurile sectoarelor Capitalei.

Rezultatele analizelor au arătat că apa nu este corespunzătoare din punct de vedere microbiologic, organoleptic şi chimic. Intoxicaţia cu nitriţi poate fi letală, cei mai expuşi fiind nou-născuţii, copiii mici,
gravidele, femeile care alăptează şi bătrânii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite