2008 a început cu mai puţine restanţe la creditele în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi leul s-a depreciat în decembrie 2007, românii cu împrumuturi în valută nu au vrut să-i prindă noul an cu datorii la bancă. Valoarea restanţelor înregistrate de români la creditele

Deşi leul s-a depreciat în decembrie 2007, românii cu împrumuturi în valută nu au vrut să-i prindă noul an cu datorii la bancă.

Valoarea restanţelor înregistrate de români la creditele în valută s-a diminuat la finele anului, în ciuda deprecierii leului. Primele primite de sărbători şi celelalte venituri au determinat populaţia să-şi achite pe ultima sută de metri datoriile la bancă.

În ultima lună a anului trecut, valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice la împrumuturile în euro s-a redus cu 13,34% comparativ cu noiembrie 2007, până la 81,82 milioane de lei. Pe parcursul lui 2007, lună de lună, restanţele la creditele contractate în moneda europeană au înregistrat majorări, doar decembrie inversând acest trend, arată ultimele date ale Băncii Naţionale a României (BNR).


La prima vedere, această tendinţă pare puţin surprinzătoare în contextul unei deprecieri semnificative a leului în ultima perioadă a lui 2007. Slăbirea monedei naţionale a fost însă contrabalansată de veniturile obţinute de români în ultima lună a anului.

"Chiar dacă leul s-a depreciat, valoarea restanţelor la creditele în valută nu trebuia neapărat să crească. Aceste credite sunt luate, în cea mai mare parte, de persoane cu venituri ridicate şi sunt împrumuturi ipotecare sau garantate cu ipotecă.

În plus, în luna decembrie, veniturile populaţiei au crescut şi, probabil, românii şi-au plătit şi datoriile la bancă", explică Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR). O reducere au înregistrat în decembrie 2007 şi restanţele la împrumuturile în dolari. Valoarea acestora a scăzut cu 10%, la 1,52 milioane de lei, de la 1,69 milioane de lei, cât era în penultima lună a lui 2007.


Mai puţini rău platnici, mai multe datorii


În total, sumele restante au înregistrat, în ultima lună din 2007, o creştere uşoară de 0,26%, până la 573,27 milioane de lei. "E normal ca această valoare să crească. Ea urmează acelaşi trend cu al volumului de credite acordate", a mai spus Anghel. Cea mai mare dinamică, dar şi valoare a restanţelor, a fost înregistrată la finele lui 2007, pentru împrumuturile în lei.


Pentru creditele în moneda naţională, românii au început acest an cu restanţe de 489,22 milioane de lei, nivel cu 3% mai ridicat faţă de cel înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2007. Anghel explică faptul că valoarea restanţelor la împrumuturile în lei o va depăşi întotdeauna pe cea a creditelor în euro, întrucât acestea sunt, de obicei, credite de nevoi personale şi contractate de persoane cu venituri mai mici.


În ceea ce priveşte numărul de persoane fizice care au întârziat cu plata ratelor la împrumuturi mai mult de 30 de zile, acesta s-a redus în ultima lună a anului. Deşi numărul datornicilor a scăzut în decembrie cu aproape 5.000, cel al restanţelor s-a majorat cu o mie. Astfel, rezultă că a crescut şi mai mult numărul de credite nerambursate pe cap de restanţier.

Băncile vând creditele neperformante ale datornicilor

Pentru a elimina riscul nerambursării, tot mai multe bănci recurg la vânzarea creditelor neperformante către companiile care activează pe segmentul recuperării de creanţe.
Astfel, datornicului contactat telefonic de aceste companii i se solicită plata sumei restante în termen de cel mult 15 zile.


Rambursare eşalonată pentru sume mai mari


Dacă suma restantă depăşeşte 1.000 de lei, persoana poate plăti eşalonat pe o perioadă de 1-3 luni. Negocierea depinde de fiecare caz în parte, dar în toate situaţiile este necesară mai întâi plata a 25-30% din suma restantă. Dacă datornicul nu poate fi contactat telefonic, reprezentanţii companiei recuperatoare se vor deplasa la domiciliul acestuia.


Numărul restanţierilor primiţi spre colectare de Coface România s-a triplat anul trecut comparativ cu 2006.
"În prezent, Coface România gestionează aproximativ 70.000 de cazuri. În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, aceasta s-a dublat în 2007", ne-a spus Cristian Ionescu, directorul general al companiei. În plus, Ionescu a arătat că restanţele cele mai multe se înregistrează pentru creditele de consum, cu o pondere de 50% în totalul împrumuturilor.


Anul trecut, numărul restanţelor în valută din portofoliul Coface a crescut cu 10% faţă de cel înregistrat în anul precedent.


Relaxarea condiţiilor de creditare va creşte restanţele


Portretul-robot al restanţierului român descrie un bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani.
Acesta locuieşte în Bucureşti (aici au fost raportate cele mai multe cazuri de restanţieri) şi a contractat un credit de consum cu o valoare mai mică de 500 de euro, a explicat Cristian Ionescu.


Pentru acest an, se estimează o creştere însemnată a celor care vor înregistra datorii la instituţiile de credit. Principalii factori determinanţi sunt consideraţi relaxarea condiţiilor de creditare din 2007 şi concurenţa dintre bănci.


"În mod sigur, numărul creditelor restante va înregistra o creştere semnificativă. Relaxarea condiţiilor de creditare, dar şi concurenţa tot mai mare dintre bănci au dus la acordarea unui volum mai mare de credite, dar nu şi la creşterea venitului clienţilor", a apreciat Ionescu.


În plus, având în vedere deprecierea monedei naţionale în raport cu euro, din ce în ce mai multe persoane vor fi nevoite "să uite" de creditul de la bancă, a mai spus directorul general al Coface România.

>> Relaxarea condiţiilor de creditare, dar şi concurenţa tot mai mare dintre bănci au dus la acordarea unui volum mai mare de credite, dar nu şi la creşterea veniturilor clienţilor
Cristian Ionescu
directorul general al Coface România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite