Am început demersul legal pentru a dovedi că n-am colaborat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În "malaxorul" campaniei de deconspirare a Securităţii a intrat şi Casa Regală. Numele AS Principele Radu apare pe o listă descoperită, în decembrie 1989, la sediul Comitetului Judeţean PCR

În "malaxorul" campaniei de deconspirare a Securităţii a intrat şi Casa Regală. Numele AS Principele Radu apare pe o listă descoperită, în decembrie 1989, la sediul Comitetului Judeţean PCR Iaşi. Disidentul Liviu Antonesei a declarat că fostul actor al Teatrului Naţional putea fi "colaborator, persoană care a călătorit în străinătate sau un nevinovat pus din oficiu de vreun securist, ca să-şi facă norma". Prinţul Radu este hotărât să lămurească această situaţie.
- Când v-aţi întâlnit cu Securitatea?
- În 1986, când eram actor la Teatrul Naţional din Iaşi, s-a pus problema unui turneu în Israel, realizat în afara teatrului, cu doi mari actori din Bucureşti, Olga Tudorache şi Victor Rebengiuc. Din acest motiv, cu două sau trei luni înainte, am fost invitat la Securitate, unde mi s-a propus, cât se poate de politicos, colaborarea. Mi s-au solicitat în special informaţii externe. Eu am spus că îmi pare rău, dar nu pot face două profesii în acelaşi timp. şi că nu am calităţile necesare pentru aşa ceva. Nu a insistat. Securistul, care s-a prezentat "căpitanul Georgescu", mi-a mulţumit pentru vizită, a pus punct discuţiei, insistând că această decizie nu va afecta plecarea mea în turneu. Asta nu înseamnă că nu mi-a fost frică din cauza refuzului.
- Cum aţi găsit sediul Securităţii?
- M-a trimis securistul din teatru. În vederea plecării în Israel, mi-a spus: trebuie să ai o discuţie. Era o persoană notorie, colonelul Ionescu, care fusese într-o poziţie foarte mare în Securitatea din Iaşi şi ajunsese consilier juridic al teatrului. În acea vreme nu era uşor. N-am dormit toată noaptea, a doua zi mi-am anunţat părinţii unde sunt chemat, căci nu se ştia niciodată ce urmează.
- Dacă propunerea ar fi venit în altă perioadă, aţi fi acceptat?
- Ar trebui ca societatea românească să înceteze cu ipocrizia. Mă aşteptam să fiu chemat, pentru că toţi cei care reprezentau ceva ştiau că există acest risc. Dacă mi-ar fi venit această propunere în 1980, când am început Universitatea, unde intrasem pe locul patru, din sute de candidaţi, nu ştiu dacă aş fi putut să rezist şi să fiu tot atât de senin, spunând "Nu!" . Dacă se punea în balanţă excluderea mea din IATC, nu puteam renunţa, pentru că teatrul nu era pentru mine un loc de muncă, ci o vocaţie. În 1986, am refuzat Securitatea pentru că eram într-o altă poziţie. Eram o persoană apreciată în lumea teatrului, ajunsesem să fac un turneu într-o ţară străină, ceea ce era un lucru enorm pe acea vreme.
- Cum vă explicaţi prezenţa pe listă?
- Această acuzaţie s-a ivit prima dată când m-am căsătorit cu Principesa Margareta, acum zece ani. Mai multe persoane l-au "informat" pe Rege că eram un trimis al Securităţii. Maiestatea Sa a cerut dovezi, nu turnătorii Lista de la Iaşi a apărut, cred, în 1996, apoi în presa locală, când am intrat la Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, şi în 2002, când am fost numit reprezentant special al guvernului... Eu sunt membru al Casei Regale şi reprezentant special al guvernului, ceea ce mă face demnitar. Oamenii vor să afle dacă un om care se află pe o asemenea poziţie simbolică a colaborat sau nu cu Securitatea. La acest capitol nu pot decât să cer instituţiilor abilitate să se pronunţe. Nu mor de curiozitate să văd dacă există un dosar, dar nici nu mi-e teamă de ceea ce aş putea afla de acolo. Orice nume nou apare la CNSAS este un fel de semicondamnare. Indiferent de rezultat, este un lucru neplăcut.
- Se putea preveni, dacă obţineaţi avizul CNSAS?
- Un om care se ştie nevinovat nu are ce dovedi. Sunt demnitar şi am semnat un document prin care am declarat pe proprie răspundere că nu am colaborat cu Securitatea, deci, în ceea ce mă priveşte, eu mi-am făcut datoria. Eu nu am nevoie de dosar ca să ştiu că n-am colaborat. Pe de altă parte, tema deconspirării celor care au colaborat cu Securitatea ocupă astăzi cea mai mare parte a atenţiei societăţii româneşti. În condiţiile acestea, există riscul ca Familia Regală să fie antrenată într-un fenomen cu care nu are nicio legătură. De aceea, am început astăzi demersul legal de solicitare a unui răspuns autorizat, în cel mai scurt timp, în această chestiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite