A început campania "Fiecare deşeu la locul său"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu sociologic a scos la iveală faptul că mulţi români nu ştiu nimic despre colectarea selectivă a deşeurilor Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a lansat ieri campania

Un studiu sociologic a scos la iveală faptul că mulţi români nu ştiu nimic despre colectarea selectivă a deşeurilor

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a lansat ieri campania "Fiecare deşeu la locul său", care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 27 septembrie-15 noiembrie. Noua campanie face parte din seria de educare şi informare privind managementul deşeurilor în România, fiind un proiect finanţat de Programul PHARE al UE.

Campania are ca scop informarea publicului larg despre modul cum se face colectarea selectivă a deşeurilor. Sub incidenţa acestei campanii intră: ambalaje, uleiuri uzate, baterii de maşină, anvelope, baterii portabile, deşeuri voluminoase sau periculoase, precum şi deşeurile provenite din demolări sau construcţii.

"Colectarea selectivă este o cerinţă europeană, dar şi un model civilizat de comportament la care trebuie să aderăm şi noi, românii. Astfel, practica aruncării laolaltă a tuturor deşeurilor din gospodărie trebuie înlocuită cu ceea ce numim colectarea selectivă a deşeurilor. Aceasta trebuie să pornească din gospodăria fiecărui cetăţean", a precizat Attila Korodi, ministrul mediului.

Colectare diferită pentru oraşe diferite

"Fiecare deşeu la locul său" se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 59 de ani, cu accent pe ambalaje şi bărbaţilor cu vârste între 30 şi 55 de ani. Toţi bărbaţii sunt încurajaţi să recicleze anvelope, uleiuri uzate şi baterii descărcate.

Campania va fi diferită de la oraş la oraş. Astfel, la Zalău şi Târgu Jiu vor fi colectate cu prioritate deşeurile periculoase, la Vaslui - deşeurile voluminoase, la Tulcea - ambalajele de carton, la Arad - bateriile portabile, iar la Slatina - bateriile de maşini, uleiurile şi anvelopele uzate. La Braşov se va insista pe colectarea deşeurilor din construcţii.

Telefon special pentru informaţii

Ministerul Mediului a pus la dispoziţie un număr de telefon cu tarif normal (021.407.80.90) la care cetăţenii pot suna pe perioada campaniei, de luni până vineri, între orele 9:00 şi 18:00, pentru a afla detalii despre colectarea selectivă a deşeurilor.

Campania este finanţată prin fonduri PHARE, în valoare de 500.000 de euro, fiecare localitate urmând să beneficieze de câte o finanţare de 10.000 de euro. Campania a fost precedată de un studiu sociologic. Rezultatele acestuia nu au fost chiar strălucite. "Uitându-mă la concluziile rezultate din cercetare, nu mă declar deloc un ministru fericit", a mărturisit Attila Korodi.

Printre problemele de mediu cu care se confruntă societatea românească şi care au fost reflectate în rezultatele cercetării se numără: lipsa containerelor în unele cartiere şi a educaţiei în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor menajere (unele persoane aruncă gunoiul pe geam, direct în stradă).

Unii nu au încheiat contracte cu societăţi de salubrizare pe motiv că ei nu produc gunoi, iar alţii, pentru a evita plata unor taxe, îşi ard gunoiul în propriile curţi. Korodi a spus că mulţi nu vor să colecteze selectiv deşeurile dacă nu sunt plătiţi pentru aceasta. Ministrul a promis că va lua în calcul şi această posibilitate, care însă trebuie să fie supusă unei analize atente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite