A început Festivalul Internaţional de Chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desfăşurat astăzi şi mâine la Casa Municipală de Cultură, evenimentul are în program participanţi care provin din Bulgaria, Italia, Portugalia, Serbia, Iran, Anglia, Ungaria, Ucraina şi

Desfăşurat astăzi şi mâine la Casa Municipală de Cultură, evenimentul are în program participanţi care provin din Bulgaria, Italia, Portugalia, Serbia, Iran, Anglia, Ungaria, Ucraina şi România. Una dintre surprizele pregătite de organizatori este recitalul lui Mircea Gogoncea, un tânăr talentat din Bucureşti.

Pe lângă concursul propriu-zis, clujenii vor fi răsfăţaţi zilnic cu recitaluri extraordinare, susţinute de vedete de top. Francezul Gabriel Bianco, de numai 19 ani, student la Conservatorul din Paris, vine tocmai de la Guitar Society of America, unde a obţinut marele premiu. Bianco va susţine un recital în această seară, la Casa Radio din Cluj, în locul duetului greco-spaniol Duo Melis, devenit în ultimul moment indisponibil.

Tot din SUA vine pentru un recital special şi bucureşteanul Mircea Gogoncea, 16 ani, proaspăt laureat la categoria juniori şi câştigător al unei ediţii anterioare a festivalului clujean. După festivitatea de premiere de mâine a concursului, va mai concerta, la Casa de Cultură a Studenţilor, cuplul italian Duo Giampaolo Bandini - Cesare Chiachiaretta.

Potrivit profesorului clujean Ştefan Trifan, secretarul festivalului şi al Asociaţiei de Chitară Transilvania, este primul festival intern la care participă, pe lângă solişti, şi formaţii camerale de chitară, trio şi cvartet. După ce, zeci de ani, chitara clasică a fost scoasă din universităţi ca instrument de studiu profesionist, fiind în mod eronat asimilată mişcării rock, după Revoluţie a existat un amplu reviriment, care a dus la apariţia a peste 300-400 de chitarişti profesionişti. Liderii tinerei generaţii de chitarişti au început să se afirme pe plan internaţional, Gogoncea, unul dintre marile speranţe, fiind deja deţinător al mai multor trofee internaţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite