După incendii, California are de suferit din cauza funinginii şi norilor toxici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii californieni au reuşit, după ce vremea s-a mai îmbunătăţit, să potolească incendiile ce au devastat sudul ţării, timp de mai bine de o săptămână. În urma acestora însă, a

Pompierii californieni au reuşit, după ce vremea s-a mai îmbunătăţit, să potolească incendiile ce au devastat sudul ţării, timp de mai bine de o săptămână. În urma acestora însă, a rămas peisajul dezolant al caselor făcute scrum şi atmosfera înăbuşitoare provocată de cenuşă şi de norii toxici.

Temperaturile ceva mai scăzute şi potolirea rafalelor de vânt au permis pompierilor să controleze situaţia dezastruoasă provocată de cel puţin 23 de focare de incendii, ce au făcut şapte morţi, au distrus peste 1.800 de locuinţe, mii de hectare de pădure, şi au dus la evacuarea a 640.000 de californieni. Specialiştii nu au prevăzut însă consecinţele ecologice teribile ale acestei catastrofe.

Până în prezent, măsurătorile au arătat că sinistrele au emis în atmosferă o cantitate de gaz cu efect de seră echivalentă cu cea produsă de 400.000 de automobile într-un an. Din acest motiv, autorităţile şi Agenţia de Protecţie a Mediului, prin purtătorul de cuvânt Patricia Rey, i-au rugat pe localnici să rămână cât mai mult timp în casă, din cauza nivelului crescut de poluare atmosferică. Probele de aer arată că acesta este de trei ori mai mare decât nivelul admis de normele federale.

Cei mai expuşi sunt copiii, bătrânii şi persoanele care suferă de maladii respiratorii.

Ploile, un rău aşteptat

Prezenţa particulelor de cenuşă şi funingine este foarte periculoasă, avertizează experţii, pentru că irită în primul rând pielea, nasul şi gâtul, iar apoi intoxică organismul cu diverse substanţe otrăvitoare. Din cauza norilor plumburii ce acoperă o parte din sudul Californiei, purtători de gudroane şi substanţe toxice, locuitorii din zonele sinistrate au primit măşti şi tuburi cu oxigen.

Dar adevăratele consecinţe ecologice ale acestei poluări masive vor fi cunoscute mult mai târziu, este de părere Bill Rukeyser, de la Biroul de supraveghere a calităţii apei din California. Expertul avertizează că primele ploi "postcatastrofă" vor face ca toxinele produse de incendii să ajungă în pământ, în apele râurilor şi, implicit, în cele ale oceanului. În plus, specii rare de arbori, de fluturi şi de floră sălbatică sunt expuse riscului de dispariţie.
(Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite