Nou: încălzire cu brichete de paie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combustibilul produce mai puţină căldură, dar nu poluează şi este foarte ieftin. Primarul localităţii Vlăsineşti, judeţul Botoşani, a decis să adopte modelul german al încălzirii

Combustibilul produce mai puţină căldură, dar nu poluează şi este foarte ieftin.

Primarul localităţii Vlăsineşti, judeţul Botoşani, a decis să adopte modelul german al încălzirii imobilelor de stat cu brichete din paie. În acest fel vor fi încălzite şcolile din comună şi primăria. Tânăr şi cu viziuni europene, primarul Ionel Oniciuc a achiziţionat 12 tone de brichete de paie amestecate cu rumeguş şi coji de seminţe.

Tona de brichete a costat 250 de lei şi comuna poate încălzi acum fără probleme o şcoală cu 10 clase chiar toată iarna, dacă temperaturile nu vor fi mult prea scăzute. "Brichetele sunt eficiente şi în sobe de teracotă, dar şi în centrale. Se aprind repede şi dau căldură puternică. E drept că mai arunc o bucată de lemn în sobă, ca să se menţină jarul mai mult. În rest, sunt eficiente şi ieftine. Paie se găsesc la noi pe tot drumul. Iniţiativă să fie!", spune fochistul.

UE încurajează astfel de iniţiative

Reducerea emisiilor poluante este unul dintre obiectivele principale ale politicii internaţionale privind protecţia mediului. Uniunea Europeană insistă ca România să se alinieze la aceste obiective şi să găsească soluţii pentru utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei. O soluţie ar fi biomasa şi, de curând, în ţara noastră au apărut brichetele de paie, o investiţie agreată şi încurajată de UE, care a alocat fonduri nerambursabile importante pentru producerea acestui tip de combustibil.

Transformarea paielor în brichete, prin presarea paielor tocate mărunt şi amestecate cu rumeguş ori coji de seminţe, este o soluţie avantajoasă. Asta, pentru că o brichetă de paie, făcută 100% din paie de cereale, are o putere calorică de 4,07 kW pe kilogram, adică jumătate din puterea calorică a petrolului.

Avantajele sunt colosale dacă ţinem cont de cheltuieli, care scad la 60% în raport cu produsele petroliere şi cu 40% faţă de preţul energiei electrice. Brichetele de paie nu sunt poluante, spre deosebire de produsele petroliere, de exemplu. În plus, cenuşa rezultată din arderea brichetelor de paie poate fi folosită cu succes ca îngrăşământ pentru recolta viitoare.

Sătenii sunt uimiţi

"Cred că am făcut o afacere bună. E drept că diferenţa de preţ nu e prea mare faţă de o tonă de lemne, cu doar 100 de lei mai puţin, dar tot am făcut economie. Nu mai plătesc oameni să despice lemne, să le care şi să le depoziteze. În plus, ţinem pădurea în picioare, că avem nevoie de oxigen, şi reducem drastic poluarea", spune primarul (foto).

Cu două brichete de paie aruncate în sobă, elevii Şcolii normale din satul Miron Costin nu mai ştiu de frig în clasă, iar soba dogoreşte. Ideea ecologică a primarului a fost privită iniţial cu suspiciune de săteni. Nea Vasile, fochistul şcolii, îşi aminteşte: "Eram copil când bunica punea pe foc paie. Se aprindeau repede, căldura dogorea câteva minute, dar nu se păstra prea mult în cameră. Minunile astea chiar dau căldură. Ce înseamnă şi tehnologia asta!"

Brichetele pot fi produse local

Cum grâul, orzul şi ovăzul sunt plante de bază cultivate în judeţul Botoşani, primarul comunei Vlăsineşti se gândeşte să meargă mai departe şi să producă la nivelul comunei acest combustibil natural.
"Paie avem, slavă Domnului! Europenii abia ne aşteaptă să venim cu o idee bună şi ecologică. Voi propune consiliului local întocmirea unui proiect pentru achiziţionarea utilajelor necesare, ca să fabricăm singuri brichetele de paie, dacă tot avem materie primă… Sunt sigur că acesta este viitorul încăzirii centralizate şi individuale: încălzirea ecologică, cu miros de fân, ieftină şi avantajoasă."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite