Îl împlinesc mulţumirile celor pe care îi vindecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kinetoterapeutul Gheorghe Popescu a creat trei săli de gimnastică medicală, cu şapte patente de invenţii, iar acum conduce cea mai performantă sală de profil din ţară.

Iniţial, Gheorge Popescu şi-a dorit să lucreze la serviciul de urgenţă, la Salvare, însă colectivul de la fostul spital de fizioterapie din Târgu-Mureş l-a convins, în 1974 pe să îmbrăţişeze cariera de kinetoterapeut. „Atunci nu exista acea specializare, ea se numea cultură fizică medicală, nu existau facultăţi. Sălile erau ca şi cele de sport, cu spaliere, scară fixă, o banchetă, doi scripeţi făcuţi la strung de omul de întreţinere… De aceea, din necesitate, am început să construiesc aparate”, spune Gheorge Popescu.
El a creat şi dotat trei săli de gimnastică medicală în Târgu-Mureş, unele dintre aparate fiind invenţii ale sale, şapte la număr, patentate şi funcţionale. „Primul aparat a fost unul de elongaţie cervicală, la Fizioterapie, apoi în 1984 un pat basculant la Spitalul Clinic Judeţean proaspăt inaugurat. Era dintr-o masă de radiologie dezafectată. Mergea cu curent trifazic, era un aparat făcut în 1957 de germani, ce funcţionează şi acum, rezolvând o problemă fundamentală - verticalizarea bolnavului care a stat luni de zile în pat. A urmat sala de recuperare de la Clinica de Reumatologie în 2003… unde am întâlnit un colectiv extraordinar”, rememorează Gheorghe Popescu.
Acesta a mai brevetat o bicicletă medicală, care merge pe elipsă, imitând mersul obişnuit, ca şi un aparat de stimulare electrică a muşchiului, pentru ca hemiplegicul să calce pe călcâi, ceea ce îi modifică engrama mentală şi omul poate în timp să calce natural….

Cea mai performantă sală din România

„M-a invitat domnul Virgil Mailat (investitorul clinicii private Nova Vita), să colaborez. Nu voiam să las clinica, am acceptat să fiu consultant, apoi cu jumătate de normă, şi de 4 luni am venit definitiv aici, pentru că posibilităţile sunt extraordinare”, afirmă kinetoterapeutul.
El are în vedere implementarea unei invenţii pe care o va pune în practică chiar la clinica aceasta privată, un baston „inteligent”, cu senzori, care indică gradul de apăsare. „Aceste aparate de sute de mii de euro rezolvă extrem de multe obiective majore, cu posibilităţi de adaptare la zeci de cazuri speciale. Dacă în celelalte săli improvizam, aici riscurile sunt excluse”, spune Gheorghe Popescu, care tot a găsit posibilităţi de îmbunătăţire.
Vrea să implementeze un sistem nou apărut în branşă, numit „reabilitare fizică agresivă”, punând pacientul pe un stres maximal fizic şi emoţional, spre a „stoarce” de la acesta maximul posibil, prin stimulare electrică şi presiune barică mare a oxigenului, în timpul exerciţiului fizic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite