A încheiat tranzacţia anului în imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheierea celei mai mari vânzări din 2009 i-a readus optimismul lui Cristian Ustinescu, director de investiţii al DTZ Echinox, după un an în care dezamăgirile se ţinuseră lanţ. Ustinescu ştia din 2007 că anul acesta va fi unul dificil, dar nu se aştepta să fie chiar atât de greu. A urmat perfectarea unei afaceri de 63 de milioane de euro.

Negocierile între New Europe Property Investments şi Belrom pentru achiziţia European Retail Park din Brăila au durat mai bine de un an. Cristian Ustinescu fost cel care i-a adus la aceeaşi masă de discuţii pe reprezentanţii ambelor companii.

“Orice negociere de acest tip începe ca o joacă. Dar cu cât te apropii de momentul semnării şi începi să discuţi de bani efectiv, tensiunea creşte direct proporţional”, spune Ustinescu. Nu este primul proiect important la care reprezentantul DTZ a fost unul dintre „jucătorii“ principali.

Anul şi tranzacţia

Cristian Ustinescu a debutat în piaţa tranzacţiilor imobiliare în anul 2006 când a coordonat discuţiile dintre fondul de investiţii Teesland IOG şi Phoenix Real Estates pentru achiziţia Phoenix Business Park. Valoarea proiectului: 8 milioane de euro.

Doi ani mai târziu le-a acordat consultanţă investitorilor de la Heitman, companie internaţională care abia făcea primii paşi în România, în achizitia de tip „forward purchase“ a Mercury Logistic Park de la dezvoltatorul Helios Properties. Spaţiul logistic de 90.000 de metri pătraţi a fost cumpărat pentru 40 de milioane de euro.

„Provocarea a fost să păstrăm caracterul off market al tranzacţiei“, îşi aminteşte Ustinescu. A urmat un adevărat salt către o tranzacţie cu o valoare cumulată 250 de milioane de euro, care prevede dezvoltarea unei reţele naţionale de 6+2 parcuri logistice, cu suprafaţa totală de 350.000 de metri pătraţi.

La prima vedere trei tranzacţii majore în trei ani poate părea derizoriu. Mai ales în condiţiile în care în primii doi de activitate în DTZ Echinox, Cristian Ustinescu nu a fost implicat în nicio negociere importantă. „Nicio şcoală nu te învaţă ce ai de făcut în acest domeniu. Totul se deprinde în timp. Important este să ştii ce motivaţie au jucătorii, să ştii care sunt pârghiile pe care trebuie să le acţionezi“,explică Ustinescu.

Magazinele tip discount, profitabile

Din discuţii de acest tip şi-a făcut o idee destul de clară despre trendul pe care îl va urma piaţa imobiliară şi de investiţii în acest domeniu în următoarea perioadă.

„Dezvoltările noi nu au şanse mari acum, până nu se consumă stocul de investiţii existente. Marea bătălie este menţinerea în piaţă şi lucrurile vor rămâne aşa până la jumatea anului viitor”, crede directorul de investiţii al DTZ Echinox. Ustinescu este de părere că singurele investiţii rentabile în momentul de faţă sunt cele de tip „box”, complexuri comerciale de dimensiuni reduse, care să aibă în postură de chiriaş principal un magazin tip discount, cum sunt Real sau Auchan.

Familia, cea mai importantă

Cristian Ustinescu are 31 de ani, este căsătorit şi are un băiat de un an. „Familia a fost cea care m-a ţinut pe linia de plutire atunci când ajungeam acasă după o serie de discuţii dezamăgitoare cu diferiţi clienţi“, spune el. Astfel încât, întreg timpul liber îl dedică celor dragi. Este pasionat de călătorii, şi chiar dacă în ultima vreme nu a mai avut timp pentru hobby-uri este ştie că „plăcerea de a fi pe munte e ca mersul pe bicicletă“.

Provocarea de a supravieţui

Dezvoltările noi nu au şanse mari acum, până nu se consumă stocul de investiţii existente. Marea bătălie este menţinerea în piaţă, iar lucrurile vor rămâne aşa până la jumătatea anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite