Dacă ieri eram şofer, azi sunt biciclist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, cu ocazia Zilei Europene Fără Maşini, şoferii sunt invitaţi să renunţe pentru o zi la autoturisme Bicicliştii din Bucureşti şi Iaşi intră în rândul lumii cu tema

Astăzi, cu ocazia Zilei Europene Fără Maşini, şoferii sunt invitaţi să renunţe pentru o zi la autoturisme

Bicicliştii din Bucureşti şi Iaşi intră în rândul lumii cu tema Săptămânii Europene a Mobilităţii: "Străzi pentru oameni". Locuitorii din Capitală sunt invitaţi pe biciclete la Arcul de Triumf, la ora 16.00 pentru o veloruţie -revoluţie pe două roţi. La Iaşi, precum şi în alte oraşe din ţară, traficul în centru va fi oprit din aceleaşi motive.

Traseul pe care îl vor urma amatorii propagandei cicliste din Bucureşti este: Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Bd. Naţiunilor Unite - Bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - Str. Uranus - Terasa E-Uranus. Itinerariul va fi parcurs de participanţi în intervalul orar 17.00-18.00.

La terasă, ultimul punct de pe harta programului, toţi cei care vin cu bicicleta vor avea intrarea liberă. Aici, bicicliştii vor avea parte de filme, aer curat, materiale informative despre o viaţă sănătoasă şi povestiri pe două roţi. La Iaşi, primul oraş din România în care a organizat acest eveniment, traficul auto din centru va fi oprit, pentru ca bicicliştii să poată pedala în voie.

Între orele 8.00 şi 18.00, accesul va fi interzis pentru autoturisme în străzile Anastasie Panu, Elena Doamna, Bulevardul Independenţei, Gavril Muzicescu, Arcu şi Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

"Libertate! Sănătate! Mobilitate!" pe două roţi

Ziua europeană fără maşini s-a inaugurat pentru prima dată în Franţa, în anul 1998, chiar pe 22 septembrie. De atunci, peste 1.500 de oraşe au preluat proiectul. Şi fiindcă Revoluţia franceză are sloganul "Libertate, fraternitate, egalitate", veloruţia pe două roţi militează pentru "Libertate! Sănătate! Mobilitate!".

"O zi fără maşina mea în oraşul meu", varianta românească a evenimentului, are trei mesaje de transmis: "Mersul pe două roţi însănătoşeşte, mersul pe patru roţi îmbolnăveşte", "Ieri şofer, azi biciclist!" şi "Bicicliştii au dreptul să meargă pe şosele!"

Conform regulamentului, participanţii sunt rugaţi să poarte în buzunar acte de indentitate, bicicletele să fie dotate cu însemne reflectorizante şi lumini adecvate, la care se pot adăuga flori, frunze sau elemente de decor vesele. Iar una din regulile de bază impusă pentru biciclişti va fi deplasarea civilizată numai pe prima bandă a carosabilului.

Evenimentul este organizat de "Bate şaua să priceapă iapa", o asociaţie care promovează tradiţiile cultural-artistice prin intermediul turismului în şa, în colaborare cu asocialţia KOMUNITAS şi grupul Velo-City.
Ambasada Olandei la Bucureşti a sprijinit financiar iniţiativa asociaţiei care militează pentru drepturile bicicliştilor.

Ce înseamnă bicicleta pentru Asociaţia "Bate şaua să priceapă iapa"

Un mijloc de transport modern, al viitorului, benefic economiei şi societăţii: reduce costurile de infrastructură, reduce aglomeraţia în trafic, poate crea locuri de muncă, este un mijloc de transport comod, suficient de rapid, relativ ieftin, accesibil aproape oricărui cetăţean. Mersul pe bicicletă întreţine condiţia fizică, combate sedentarismul şi contribuie la menţinerea stării de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite