Se ieftineşte intrarea cetăţenilor străini în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile pot primi un număr nelimitat de studenţi din străinătate

Străinii care au nevoie de viză şi vor să intre în România după 1 ianuarie 2007 vor trebui să facă dovada deţinerii a 50 de euro pe zi, faţă de 100 de euro cât prevedeau reglementările actuale, dar nu mai puţin de 500 de euro.
Guvernul a modificat, ieri, legislaţia privind regimul străinilor în România, care a fost aliniată normelor europene. Viza de scurtă şedere va fi acordată în numai 7 zile, faţă de 30 de zile în prezent. Cetăţenii moldoveni vor intra după 1 ianuarie cu viză în România, dar, potrivit lui Tiberiu Trifan, comisar-şef la Ministerul Administraţiei şi Internelor, încă sunt consultări şi nu se ştie dacă vor plăti şi moldovenii aceste taxe.
Străinii pot obţine viză de lungă şedere dacă înfiinţează 15 locuri de muncă prin crearea unei societăţi pe acţiuni sau 10 locuri de muncă pentru un SRL. Guvernul a majorat nivelul investiţiilor care trebuie făcute pentru obţinerea vizei de lungă şedere, de la 70.000 la 100.000 de euro pentru înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni şi de la 50.000 la 70.000 de euro pentru un SRL. Dreptul de şedere se prelungeşte cu trei ani pentru străinii care au investit minimum 500.000 de euro sau au creat peste 50 de locuri de muncă, nu anual, ca până acum. Tiberiu Trifan a precizat că străinii care în ultimii doi ani au avut viză pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale şi nu au respectat planul de afaceri nu vor putea obţine o viză pentru angajarea în muncă. România nu va primi străini pentru care există alerte în sistemul informatic Schengen. Cetăţenii români care vor să invite străini nu vor mai trebui să facă dovada unui depozit bancar, ca până acum, ci trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind asigurarea cazării şi a costurilor pentru returnarea acestuia. Universităţile vor putea primi oricâţi studenţi străini doresc. Până acum, guvernul stabilea anual numărul cetăţenilor străini care pot fi admişi în universităţi. Nu se mai acordă drept de şedere permanentă studenţilor străini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite