Se ieftinesc creditele în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se ieftinesc creditele în lei
Se ieftinesc creditele în lei

Banca centrală ar putea reduce astăzi dobânda de politică monetară la 8,5% pe an.Analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă astăzi dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, decizie ce va ieftini împrumuturile. Băncile au început deja să taie din dobânzi.

Tendinţa dezinflaţionistă şi stabilitatea din ultima perioadă a cursului de schimb îi vor determina pe membrii Consiliului de Administraţie ai Băncii Naţionale a României (BNR) să reducă astăzi dobânda de politică monetară de la 9% la 8,5% pe an, anticipează analiştii.

Acest lucru este susţinut şi de perspectivele economice mai puţin bune din următoarea perioadă. „Acum două săptămâni, guvernatorul a spus că ajustarea economiei este puternică şi că ar putea deveni excesivă.

Anterior, guvernatorul era optimist. Ultimele declaraţii ar sugera o schimbare a percepţiei şi ar putea fi un semnal pentru o reducere mai agresivă la întâlnirea din 4 august“, spune Nicolaie Chidesciuc, economist-şef al ING Bank, potrivit NewsIn.

Şi Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, anticipează o reducere a dobânzii-cheie până la 8,5% pe an în şedinţa de astăzi a conducerii BNR. „Văd un rezultat foarte bun în ce priveşte inflaţia, mai ales că există un acord cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional care prevede menţinerea controlului asupra salariilor. Aceasta nu e ultima reducere şi nu exclud nici alte scăderi“, a spus Anghel.

Băncile reduc costul împrumuturilor

Reducerea dobânzii-cheie va determina o ieftinire a creditelor în următoarea perioadă. Unele bănci de pe piaţa românească au tăiat deja din dobânzi, ca efect al scăderilor anterioare ale dobânzii de politică monetară. BNR a mai operat în acest an trei reduceri ale dobânzii-cheie, de la 10% în luna februarie la 9% în iulie.

GarantiBank şi Libra Bank au anunţat ieri scăderi ale dobânzilor cu cinci puncte procentuale la creditele în lei destinate persoanelor fizice, respectiv cu un punct procentual la împrumuturile pentru persoane fizice autorizate şi persoane juridice.

Printre instituţiile bancare ce au redus costul creditelor în ultima lună se numără Banca Transilvania, BCR şi Unicredit Ţiriac Bank. În prezent, băncile percep o dobândă de aproximativ 15,4% pe an la creditele imobiliare şi de 18,7% pe an la cele de nevoi personale, potrivit portalului financiar Conso.ro. La acestea, se adaugă comisioane ce urcă dobânda efectivă cu două până la şapte puncte procentuale.

Rezervele minime vor fi menţinute

În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii (sume pe care băncile trebuie să le constituie la BNR pentru fiecare credit acordat), analiştii se aşteaptă la o menţinere a acestuia în şedinţa de politică monetară ce are loc astăzi. În prezent, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele cu scadenţe de sub doi ani este de 15% pentru lei şi de 35% pentru cele în euro.

Trei bănci aşteaptă avizul BNR

Tot astăzi, Consiliul de Administraţie al băncii centrale ar putea acorda autorizaţia de funcţionare pentru trei noi bănci, potrivit unor surse bancare. Este vorba despre Banca Feroviară, avându-l ca acţionar pe omul de afaceri Valer Blidar, instituţia financiară nebancară Capa Finance pe care Horia Manda, cel care coordonează fondul de investiţii RAEF (acţionar al IFN-ului), vrea să o transforme în bancă şi GarantiBank, care în prezent are statut de sucursală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite