Se ieftinesc casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanismele crizei financiare globale au tras pârghiile preţurilor în jos, astfel că românii pot spera să cumpere în curând locuinţe din ce în ce mai ieftine.

Un raport de monitorizare elaborat de portalul AnunturiParticulari.ro relevă că preţurile locuinţelor au ajuns la nivelul anului trecut. Mai mult, este de aşteptat ca procesul de ieftinire să continue. De la începutul anului, preţurile imobilelor au scăzut direct proporţional cu creşterile din 2006-2007. Scăderea preţurilor e văzută drept o consecinţă directă a crizei economice, instabilitatea acestora fiind cauzată de diminuarea cererii de pe piaţă, mai ales în urma înăspririi condiţiilor de creditare.

Dar la ce bun? Românii tot săraci sunt, în contextul aceleiaşi crize, chiar dacă unora li se pare încă o glumă proastă care nu îi poate atinge. „E o reacţie în lanţ”, spune analistul economic Liviu Voinea. “Pentru că nu mai este creditare, nu mai au banii cu care să cumpere aceste apartamente, fie ele şi mai ieftine”.

Pe de altă parte, analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că ieftinirea e de bun augur şi că oamenii ar putea totuşi accede la un credit cu grad de îndatorare mai mic, corelat cu noile norme de creditare ale Băncii Naţionale. “Preţurile se vor plafona spre sfârşitul acestui an, dar îşi vor continua scăderea pe parcursul anului viitor, până prin septembrie. Bineînţeles că totul depinde şi de evoluţia creditelor.

Chiar dacă preţurile au scăzut, numărul tranzacţiilor a rămas tot mic. Însă tendinţa de aşteptare a cumpărătorilor se va diminua în momentul în care o să fie evidentă această scădere de preţ”, a declarat Andrei Pascu, broker şi proprietar al agenţiei imobiliare RE/MAX Advantage, citat de “Business Standard“.

Ofertă mare, cerere timidă

Numărul imobilelor scoase la vânzare în octombrie a crescut comparativ cu începutul anului, cât şi faţă de anul trecut. În octombrie 2007 au fost scoase la vânzare mai puţin de 1.000 de apartamente cu două camere, în timp ce în octombrie 2008 au fost peste 1.200.

 „Deşi există oferte foarte tentante pe piaţă, preţurile medii solicitate iniţial de proprietari au scăzut ponderat. În luna octombrie 2008, preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a fost sub 68.000 euro, la două camere, aproape 106.000 euro, iar pentru trei şi patru camere, preţul mediu a fost de 146.000, respectiv 200.000 euro. În perioada următoare, odată cu intrarea pe piaţă a apartamentelor noi, ne putem aştepta la o corecţie mult mai dură a preţurilor imobilelor“, a declarat Silvia Vîlceanu, director general al portalului AnunţuriParticulari.ro, citat de NewsIn.

Potrivit raportului, cu 80.000 de euro se poate achiziţiona un apartament de două camere, cu 90.000 de euro unul de trei camere, iar apartamentele cu patru camere sunt evaluate la 110.000 de euro. Statistica AnunturiParticulari.ro are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în toată presa scrisă şi pe internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite