Va fi o iarnă cu secetă şi ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2006 a început cu debite foarte mari, chiar istorice, pe Dunăre, şi se încheie cu debite foarte scăzute, care fac imposibilă navigarea pe anumite sectoare. Această situaţie se va ţine,

Anul 2006 a început cu debite foarte mari, chiar istorice, pe Dunăre, şi se încheie cu debite foarte scăzute, care fac imposibilă navigarea pe anumite sectoare. Această situaţie se va ţine, pe mai toate râurile din ţară, până în primăvară. Vom avea de-a face cu secetă, ceea ce va pune probleme în alimentarea cu apă. Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, dr. Petre Stanciu, a oferit pentru Adevărul mai multe detalii.
- Care este situaţia pe râuri în acest moment?
- În luna octombrie, pe râurile din ţară, valorile s-au situat între 60 şi 90 la sută din normalele lunare, mai mari în estul României, pe Siret şi afluenţii săi de dreapta, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că am avut debite mai mari în lunile de primăvară şi vară. În vest, debitele sunt sub aceste norme, iar cele mai mici se înregistrează în Dobrogea.
- Ce se va întâmpla în perioada următoare?
- În luna noiembrie, debitele se vor situa, în general, sub mediile multianuale lunare, exceptând unele zone, din bazinele Argeş, Ialomiţa, Siretul Mijlociu şi Inferior şi unii afluenţi ai săi de dreapta din zonele de munte. Dar nu vor fi probleme, pentru că în aceste zone abia va fi depăşită norma lunară. Pentru că pe aceste râuri au fost debite mai mari de-a lungul anului, este normal ca şi în noiembrie să fie la fel. Precipitaţiile estimate sunt normale, între 44 şi 75 de litri pe metrul pătrat, cu tendinţă de excedent în nord şi centru. Luna noiembrie va fi o lună mai rece, iar o mare parte din precipitaţii vor fi sub formă de ninsoare.
- Aceste ninsori pot duce la inundaţii?
- Luna decembrie şi luna ianuarie vor fi luni foarte reci. În decembrie, temperaturile vor fi de minus 20 de grade Celsius, iar debitele vor fi foarte scăzute, sub normalele lunare. şi ianuarie va fi o lună la fel de rece, cu temperaturi de minus 30 de grade Celsius. Deci, nu inundaţiile trebuie să ne îngrijoreze, ci seceta.
- Pe Dunăre se menţine actuala situaţie?
- Debitele au fost în continuă scădere. Din cauza debitelor mici înregistrate la intrarea în ţară şi a celor deversate la Porţile de Fier I şi II, nivelurile au început să scadă sub cotele etajului navigabil. Până în ianuarie, estimăm că debitul va fi în jurul valorii de 2.800 de metri cubi pe secundă. La sfârşitul lunii decembrie şi începutul lui ianuarie, estimăm că Dunărea va îngheţa. Pentru a se întâmpla acest lucru, temperatura trebuie să fie de minus 10 grade Celsius, timp de trei zile.
- Ce probleme pot pune debitele scăzute?
- Pe de-o parte, va fi afectată alimentarea cu apă a oraşelor, pentru că şi lacurile de acumulare se vor confrunta cu niveluri scăzute. Pe de altă parte, din cauza temperaturilor scăzute se va menţine stratul de zăpadă şi există pericolul ca pe râurile interioare să se formeze poduri de gheaţă. Cantitatea de gheaţă acumulată creşte, se stratifică şi, dacă nu este eliminată, poate provoca inundaţii, dacă vremea se încălzeşte brusc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite