O iarbă otrăvitoare ameninţă sănătatea sătmărenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii au găsit mari porţiuni de teren pe care creşte o buruiană cu polen foarte toxic. Cea mai afectată zonă este Câmpia Careiului O buruiană periculoasă pentru sănătatea

Specialiştii au găsit mari porţiuni de teren pe care creşte o buruiană cu polen foarte toxic. Cea mai afectată zonă este Câmpia Careiului

O buruiană periculoasă pentru sănătatea omului a fost descoperită zilele trecute într-o zonă întinsă din judeţul Satu Mare.

Iarba Pârloagelor sau Ambrosia Artemisiifolia împrăştie un polen foarte toxic, iar în combinaţie cu anumite componente ale mediului este foarte dăunătoare sănătăţii omului.

Planta a fost descoperită zilele trecute de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare. Ea se răspândeşte cu repeziciune în culturile agricole din zona Careiului. Pentru identificarea arealelor în care creşte această plantă cu posibilităţi de expansiune rapidă, reprezentanţii APM s-au deplasat în judeţ.

Buruiana a fost găsită pe marginea şanţurilor la intrarea în localitatea Mădăras, în Ardud, Ghirişa, Răteşti şi chiar în interiorul satelor. În zona Acâşului, Ardudului şi mai ales în Câmpia Careiului au fost descoperite cantităţi însemnate.

Polen foarte toxic

Autorităţile de mediu nu exclud ipoteza unei "explozii ecologice" a buruienii, cu implicaţii majore asupra populaţiei. "Polenul acestei plante provoacă alergii foarte severe la persoanele sensibile.

Pe lângă faptul că este foarte toxic, polenul purtat de vânt poate interacţiona cu alte componente ale mediului, determinând creşterea riscurilor de îmbolnăviri.

Alergia provocată de polen este adesea complicată de fenomene infecţioase ca sinuzitele purulente şi otitele, ducând la scăderea capacităţii de muncă, disconfort, scăderea imunităţii", se arată într-un comunicat al APM Satu Mare.

Primăriile vor fi înştiinţate

Deoarece impactul asupra populaţiei poate fi grav, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare a început un program de conştientizare şi informare a populaţiei. În această săptămână se va elabora un studiu privind răspândirea şi pericolele la care sunt expuşi oamenii şi impactul polenului asupra stării de sănătate.

După ce datele vor fi finalizate, acestea vor fi transmise tuturor primăriilor din judeţ. Edilii vor trebui apoi să ia măsuri pentru eradicarea plantei toxice.

Cum se combate Ambrosia

Modalitatea cea mai simplă de a combate buruiana este pur şi simplu smulgerea ei din pământ, cu tot cu rădăcină, înainte de a ajunge la înflorire. "O altă modalitate este cosirea de trei - patru ori pe an, pentru a se împiedica înflorirea. Ea se mai poate combate prin ierbicidare, însă acest procedeu este complex şi costisitor", a spus Ioan Man, consilier în cadrul APM Satu Mare.

Am fost informat că există în Răteşti Ambrosia, dar nu ştiu încă în ce măsură. Îi voi ruga pe specialişti să îmi spună cum să combatem această iarbă
Pleth Emeric, primarul comunei Beltiug

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite