Cui i-e frică de uninominal?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii PSD au viziuni privind votul uninominal Partidul lui Mircea Geoană e atât de îndrăgostit de votul uninominal, încât mai are puţin şi îl sufocă tot strângându-l la

Reprezentanţii PSD au viziuni privind votul uninominal

Partidul lui Mircea Geoană e atât de îndrăgostit de votul uninominal, încât mai are puţin şi îl sufocă tot strângându-l la piept. Temerile legate de sinceritatea cu care formaţiunile parlamentare abordează reforma sistemului de vot s-au adeverit după numai două zile de discuţii în comisia pentru elaborarea codului electoral. De altfel, chiar din prima zi, preşedintele Mihai Voicu a declarat că, dacă lucrurile merg la fel de prost cum au început, nu are altă soluţie decât să ceară desfiinţarea comisiei. Era o schimbare de perspectivă oarecum surprinzătoare după ce PSD, PNL şi PD anunţaseră triumfalist că au ajuns la un acord privind adoptarea unui proiect prezentat iniţial de Pro Democraţia. Reprezentanţii celor trei partide deţin în comisie majoritatea de două treimi necesară luării deciziilor, aşa că lucrurile ar fi trebuit să meargă uşor. Teoretic. În practică, defecţiunile au apărut din tabăra PSD. Subit, reprezentanţii social-democraţilor au avut viziuni privind votul uninominal. Problema este că fiecăruia dintre ei li s-a relevat un alt adevăr. Anghel Stanciu, Eugen Nicolicea, Valeriu Zgonea şi Victor Ponta predică în comisie precepte dintre cele mai diferite, iar despre un mandat din partea partidului nici nu mai poate fi vorba.

În acelaşi timp, Mircea Geoană zice că alte partide folosesc tema jocului uninominal pentru jocuri politicianiste. Preşedintele PSD - în măsura în care poate fi considerat lider un politician ale cărui angajamente nu sunt respectate nici de la mână până la gură - ignoră din nou că o asemenea abordare nu duce decât într-o fundătură. În loc ca partidele parlamentare să discute responsabil avantajele şi dezavantajele fiecărui sistem de vot şi să aleagă ceea ce este mai bun pentru electoratul românesc, discuţiile sunt îngropate într-o avalanşă de vorbe menite doar să facă fum pentru a ascunde adevăratele intenţii. Măcar PRM şi UDMR au fost două partide sincere când au spus că nu susţin votul uninominal. Opţiunea poate fi bine argumentată. Votul majoritar nu este cheia fericirii absolute. Experienţa statelor europene în această privinţă poate fi folosită evitând efortul pe care îl facem deseori de a inventa apa caldă.

Votul pe listă are, de asemenea, probleme despre care s-a tot vorbit: clientelism, ignorarea alegătorilor, traseismul politic, cumpărarea locurilor pe listă. A te băga cu capul în nisipul comisiei electorale susţinând în acelaşi timp că iubeşti votul majoritar în cea mai pură formă a sa, cum se comportă PSD, nu face decât să mai bată un cui în credibilitatea partidelor politice. Traian Băsescu abia aşteaptă să mai măture o dată scena cu biciul referendumului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite