Cui i-e frică de Bucureşti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul democrat-liberal nu-şi poate permite să-l dezamăgească pe Băsescu Dintre toţi candidaţii la Primăria Capitalei, doar Vasile Blaga are cuţitul la gât. Dacă Oprescu,

Candidatul democrat-liberal nu-şi poate permite să-l dezamăgească pe Băsescu

Dintre toţi candidaţii la Primăria Capitalei, doar Vasile Blaga are cuţitul la gât. Dacă Oprescu, Diaconescu, Orban sau Guşă pierd, nu va fi o surpriză. Dar PD-L este condamnat să câştige. Aruncat în luptă împotriva voinţei sale, Vasile Blaga poartă responsabilităţi mult mai mari decât ocuparea unei primării, fie ea şi a Bucureştiului.

Candidatul democrat-liberal nu-şi poate permite să-l dezamăgească pe Băsescu, nici să pună partidul în situaţia de a începe cu un eşec campania decisivă pentru alegerile parlamentare. În timp ce o victorie va fi considerată doar un lucru normal pentru PD-L, o înfrângere ar echivala cu o adevărată catastrofă politică pentru partid.

Miza uriaşă a scrutinului de la Bucureşti l-a făcut pe preşedintele Băsescu să-şi suflece mânecile şi să se arunce direct în campania electorală. A fost unul dintre gesturile spectaculoase ale lui Traian Băsescu, gesturi care, nu de puţine ori în cariera sa, l-au dus la succes.

De multe ori, Băsescu a jucat totul pe o carte: intrarea spectaculoasă în cursa pentru primăria Bucureştiului în 2000 sau înlocuirea lui Stolojan la prezidenţialele din 2004. Acum, miza este şi mai mare.

În 2000, Băsescu nu avea a pierde, nu era nici măcar preşedintele PD. În 2004, ar fi rămas oricum primarul Capitalei. În 2009, va fi vorba despre al doilea mandat la Cotroceni, iar drumul către acest al doilea mandat începe pe 1 iunie, la Bucureşti. O victorie a lui Blaga va însemna în primul rând triumful lui Băsescu, o înfrângere… nu e de conceput.

Paradoxal, marea problemă a preşedintelui vine tocmai din identificarea imaginiii sale cu cea a PD-L. Partidul nici nu îndrăzneşte să respire fără aprobarea lui Băsescu. În umbra preşedintelui nu au crescut alte personalităţi politice care să-şi permită luxul de a avea iniţiative. Liviu Negoiţă, primarul de succes de la sectorul 3, este doar excepţia care confirmă regula.

Nici el nu-şi mai vede capul de treabă. Conduce campania lui Blaga, colegii lui de la sectoare trag de el să se pozeze împreună sub sloganul "un Negoiţă pentru sectorul 2, 4 …" La rândul său, Băsescu face campanie pentru Blaga, merge şi prin ţară, va trebui să se bată pentru partid la alegerile parlamentare şi abia apoi să se ocupe de campania sa prezidenţială. Este un efort costisitor chiar şi pentru un maratonist politic precum şeful statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite