Astăzi se hotărăşte soarta bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul este aşteptat să adopte cadrul legal pentru salarizarea din instituţiile publice. Pe lângă Ordonanţa de rectificare a bugetului pe 2009 şi a Codului Fiscal, Guvernul hotărăşte şi soarta celor 20.000 de dascăli ameninţaţi cu concedierea.

Citiţi şi:

Îngheţarea salariilor sau 20.000 de şomeri
Rămân tichetele cadou şi de vacanţă
Andronescu nu este de acord să se ia bani de la Educaţie prin rectificarea bugetară


Bugetarii din aproape toate sectoarele stau cu sufletul la gură. Astăzi, Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care ar trebui să reducă drastic cheltuielile publice pe anul 2009.

În primul rând, sunt vizaţi profesorii, care au de ales între îngheţarea salariilor şi reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat Educaţiei cu 811 milioane de lei.

„Guvernul a stabilit să se facă reducerea personalului cu 5%, ceea ce înseamnă, de fapt, 20.000 de persoane. În caz contrar, se trece la îngheţarea salariilor în învăţământ. Ne-a fost propusă şi o a treia variantă, ceea ce înseamnă un eventual melanj între primele două variante.

Acest lucru înseamnă că salariile din învăţământ nu ar mai creşte în acest an cu 5%”, a declarat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Profesorii se pregătesc de greva generală

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de rectificarea bugetară propusă de Guvern şi ameninţă cu greva generală. „În prezent, facem un referendum în întreaga ţară şi ne pregătim de proteste. Dacă această ordonanţă va fi aprobată, vor fi vizate cadrele auxiliare. Însă noi sperăm să găsim alte soluţii”, a mai spus liderul FSLI. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a  declarat că nu este de acord cu reducerea fondurilor învăţământului cu 811 milioane de lei la rectificarea bugetară.

Ministrul Educaţiei a reamintit că doreşte, în continuare, să aplice legea majorării salariale de 50% pentru cadrele didactice. „Nu suntem de acord cu rectificarea bugetului Educaţiei şi, în acest context, nu putem vorbi despre alte măsuri, respectiv de îngheţarea salariilor sau de reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi. Oricum, aceste variante, cât şi rectificarea cu 811 milioane nu sunt decât o propunere a Ministerului de Finanţe. Practic, nu s-a decis nimic”, a spus Andronescu.

Cele nouă criterii pentru bugetari

Liderii sindicali şi reprezentanţii mai multor ministere au stabilit, ieri, în cadrul unei întâlniri, nouă criterii de ierarhizare a funcţiei publice, care vor sta la baza elaborării legii unice de salarizare a bugetarilor. Astfel, bugetarii vor fi plătiţi după următoarele criterii:

-nivelul de studii şi competenţe
-importanţa socială a muncii
-complexitatea şi diversitatea activităţilor
-responsabilitatea şi impactul deciziilor
-expunerea la factori de risc
-incompatibilităţi şi conflicte de interese
-dificultatea activităţilor specifice
-sfera de relaţii - interacţiunea cu factorii externi
-condiţii de acceptare pe post.

„Se va constitui o comisie de lucru formată din câte un reprezentant de la fiecare confederaţie sindicală şi reprezentanţi de la mai multe ministere, care au mai mulţi angajaţi bugetari. Comisia se va întâlni zilnic, până marţea viitoare, când grupul de lucru se va reuni din nou pentru a analiza ceea ce stabileşte această comisie”, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Fiecare reprezentant al sindicatelor a propus câte cinci criterii de ierarhizare a funcţiei publice, fără a ţine cont de salarii sau de domeniul din care provin angajaţii. Partenerii sociali au stabilit ca până în septembrie legea unică de salarizare să fie finalizată.

Liderii sindicali anunţau, la sfârşitul lunii ianuarie, că prin legea de salarizare unitară vor fi majorate veniturilor bugetarilor cu salarii mici şi vor fi îngheţate salariile mari, astfel încât, într-un interval de patru-şase ani, să fie redus decalajul dintre salariul minim şi cel maxim.

Impozit diferenţiat pentru IMM-uri

Firmele cu o cifră de afaceri de până la 12.000 de euro vor plăti un impozit forfetar de 500 de euro, spune vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Florian Pârvu. Firmele cu venituri cuprinse între 12.000 şi 15.000 de euro ar urma să plătească 1.000 de euro, iar cele cu venituri de 50.000 până la 100.000 de euro - 1.500 de euro.

IMM-urile cu o cifră de afaceri de 100.000 de euro până la 1 milion de euro vor plăti un impozit de 2.000 de euro. Patronatele din sectorul IMM propun un impozit de 2.500 de euro pentru firmele cu cifră de afaceri de până la cinci milioane de euro. Roxana Vântu

Salariile din CFR, îngheţate în 2009

Sindicaliştii din domeniul feroviar au purtat, ieri, o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii conducerii companiilor CFR şi CFR Călători, în vederea ameliorării conflictului de muncă din acest sector.

În urma discuţiilor, „sindicatele au căzut de acord asupra unor măsuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv a celor cu salariile“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial din cadrul CFR.

El a precizat că „vor fi îngheţate salariile feroviarilor pe tot anul 2009 şi, în acelaşi timp, sunt blocate angajările de personal pentru acest an“. De asemenea, „persoanelor care cumulează pensia cu un post activ pe calea ferată li se va desface contractul de muncă, aceşti angajaţi urmând să rămână doar cu pensia.

Pensionabilii trebuie să opteze

„Într-o situaţie specială se află cei care, datorită grupei de muncă, sunt pensionabili, însă au perioadă de cotizare prea scurtă; va trebui să opteze ei pentru pensionare şi, în acest caz, pensia lor ar fi destul de mică, astfel că noi lăsăm la latitudinea fiecărui angajat în parte să decidă dacă iese acum sau nu“, a mai explicat liderul sindical. El a adăugat că următoarea rundă de negocieri cu conducerea CFR va avea loc marţi, 14 aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite