22.000 de hectare din Deltă, date fără licitaţie pentru "igienizare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22.000 de hectare din zona protejată a Deltei Dunării vor rămâne fără stuf în urma unor lucrări de igienizare acordate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării unor firme

22.000 de hectare din zona protejată a Deltei Dunării vor rămâne fără stuf în urma unor lucrări de igienizare acordate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării unor firme controlate de oameni de afaceri liberali, apropiaţi ai guvernatorului Deltei, Paul Cononov. Igienizarea s-a repartizat, fără licitaţie, societăţilor Noor Stuf şi Pontic Silva, acestea putând beneficia, în urma recoltării, de o cantitate de zeci de mii de tone de stuf. La fel au stat lucrurile şi în anii precedenţi.

"E mai bine să se dea stuful la firme"

Teoretic, igienizarea se poate realiza prin ardere controlată sau prin tăiere mecanică. Practic, stuful va fi recoltat cu diverse utilaje şi însuşit de societăţile care vor realiza operaţiunea. Justificarea administratorului Noor Stuf, Bogdan Tudor, unul dintre liderii PNL Tulcea, este de-a dreptul hilară: "E mai bine ca stuful să se dea la firmele care au deficit, decât să fie ars şi să pună în primejdie vegetaţia". Bogdan Tudor susţine că n-a primit încă aprobarea din partea ARBDD. "În Ordonanţa 34, lucrările care se încadrează sub 5.000 de euro sunt acordate fără licitaţie. În plus, legea prevede că nu se pot întreprinde activităţi de ordin economic pe terenurile protejate. Dar hotărârea aceasta s-a luat pentru că Rezervaţia Biosferei a decis că igienizeze acele zone care nu mai fuseseră curăţate de ani buni. Stuful învechit dăunează apei", a explicat reprezentantul Noor Stuff. Acesta a recunoscut însă că, în Registrul Comerţului, firma sa nu are ca obiect de activitate recoltarea stufului. "Obiectul de activitate este prevăzut în documentele firmei", menţionează Bogdan Tudor. În schimb, pe pagina de internet scrie negru pe alb că "firma Noor Stuf este una din cele mai mari producătoare de rogojini din stuf şi răchită din Europa". Administratorul Pontic Silva, Adrian Cacencu, s-a plâns că recoltarea stufului n-ar fi o activitate foarte profitabilă: "Din şase-şapte generaţii, cred că putem să găsim doar una pe care s-o valorificăm". El a subliniat că societatea sa are ca domeniu de activitate recoltarea stufului, dar nu a fost la fel de categoric vorbind despre calificarea muncitorilor. "Ei sunt mecanici auto, şoferi de tractor. Noi vom folosi cam 10 oameni pentru lucrările de igienizare", a spus Adrian Cacencu, reprezentantul unei societăţi care a avut o cifră de afaceri de 1.000 de lei în 2005 şi doar un singur angajat înscris la Registrul Comerţului.

Sulfina a promis "fără grupuri de interese"

Deşi cei doi administratori spun că încă nu s-au înţeles cu ARBDD asupra lucrărilor care trebuie finalizate luna aceasta, Rezervaţia Biosferei le-a încredinţat deja lucrările.

Procedând astfel, instituţia subordonată Ministerului Mediului a dat naştere la speculaţii privind contractele acordate în funcţie de culoarea politică a firmelor ofertante, deşi ministrul Sulfina Barbu declarase că "în niciun caz nu vom înlocui nişte grupuri de interese cu altele".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite