Noua hartă a Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zeci de ani, în care zone din toate cele şase sectoare ale Capitalei s-au suprapus, municipalitatea urmăreşte o nouă grăniţuire a metropolei Actuala organizare teritorială a

După zeci de ani, în care zone din toate cele şase sectoare ale Capitalei s-au suprapus, municipalitatea urmăreşte o nouă grăniţuire a metropolei

Actuala organizare teritorială a Capitalei le dă dureri de cap atât bucureştenilor, cât şi edililor care administrează oraşul. În mai multe sectoare, graniţele de pe hârtie nu mai au legătură cu adresele poştale. Anumite scări de bloc ajung să fie repartizate chiar în două sectoare.

Situaţia de la sfârşitul anului trecut, când prefectul de Ilfov a atribuit un teren de aproape 100 de hectare, din sectorul 6 al Capitalei, primăriei din Chiajna, i-a pus pe edilii din Capitală în faţa unor situaţii penibile. Riscul de a pierde o bună bucată din teritoriul administrativ. "Isprava" colegului din Ilfov a făcut-o pe Mioara Mantale să se gândească la o refacere a graniţelor oraşului.

Cişmigiul, împărţit între două sectoare

Haosul administrativ este uşor de văzut chiar de la fereastra Primăriei Capitalei. Grădina Cişmigiu, care ocupă 14 hectare în zona centrală a Bucureştiului, figurează cu adresa poştală în sectorul 5, însă se găseşte aproape în totalitate în sectorul 1. "Gardul de pe Elisabeta este în sectorul 5, iar restul parcului este în sectorul 1", completează Murgeanu. Aşezarea administrativă a Cişmigiului nu a deranjat însă edilii. La jumătatea mandatului trecut, primarul sectorului 5 a inaugurat cu surle şi trâmbiţe Monumentul Soldatului American, situat lângă restaurantul Monte Carlo. Dacă ne luăm după graniţă, şi nu după adresa poştală, statuia este în sectorul 1.

Bucătăria, la Vanghelie - sufrageria, la Inimăroiu

Bucureştenii care locuiesc în blocul B1 de pe Bulevardul Unirii sunt buni de Cartea Recordurilor. Oamenii de pe o scară de bloc sunt cetăţeni a două sectoare. Bucătăria apartamentului este în sectorul 5, graniţa trece prin hol, iar sufrageria este în sectorul 4. " Situaţia a apărut prin anii "80, când s-a făcut Centrul Civic. Acolo erau domeniile Brâncoveneşti, iar în spate era un cartier de case. Zona s-a demolat şi au fost construite blocuri", explică viceprimarul general Răzvan Murgeanu. Ultima reaşezare a limitelor de sector din Capitală a fost făcută în 1979, când arhitectura străzilor era cu totul alta.

În Giuleşti, nebunie ca în Caracal

Pe Calea Giuleşti, blocurile din apropierea stadionului figurează cu adresa în sectorul 1, însă cetăţenii sunt obligaţi să-şi rezerve locurile de parcare la ADP Sector 6. Şi asta nu pentru că cineva face glume proaste, ci pentru că terenul din spatele blocurilor este în administrarea primarului Cristian Poteraş. Exemplele de haos teritorial au culminat însă cu ordinul prefectului de Ilfov, Nicolae Jecu. El a văduvit, la finele anului trecut, cartierul Giuleşti Sârbi din sectorul 6, de aproape 100 de hectare de teren, pentru că nişte planuri de prin anii "60 indicau că malul Dâmboviţei este izlaz comunal.

În sectorul 2, probleme şi în centru, şi la periferie

Nu numai centrul oraşului e de râsul lumii. Şoseaua Fundeni începe din Şoseaua Pantelimon şi se termină în Colentina, însă între lac şi pod strada tranzitează comuna Dobroieşti. Aproape un kilometru, cetăţenii ilfoveni respiră aerul de Bucureşti. Şoseaua Fundeni se află în custodia Administraţiei Străzilor din Capitală, care se ocupă cu asfaltarea, curăţenia este făcută de Primăria Sectorului 2, iar riveranii plătesc impozite la Dobroieşti. "Acum trei ani, când a fost zăpada aia mare, de Crăciun, ne-am dus la primărie să ne scoată din nămeţi. Ne-au trimis la sectorul 2 şi am bătut drumul la Administraţia Domeniului Public să cerem utilaje. Noi votăm la Dobroieşti şi ne plângem la Bucureşti", explică Viorel, un locatar din zona Podului Fundeni.

Sectorul 2 mai are un conflict de graniţă chiar în centrul Capitalei. Este vorba de intersecţia dintre străzile C.A. Rosetti şi Dionisie Lupu. Cum intri prin spatele Cinematografului Scala, Strada C.A. Rosetti aparţine de sectorul 2, însă în intersecţia cu Dionisie Lupu, adresele poştale sunt în sectorul 1.

Pentru a evita situaţii în care bucăţi din Ilfov sunt descoperite în Bucureşti, iar cetăţenii din unele blocuri locuiesc în două sectoare se impune o reorganizare teritorială a oraşului. Aşa se va şti clar cine, ce administrează şi evităm situaţiile penibile
Mioara Mantale prefectul Capitalei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite