Ce guvern aşteaptă Gabriel Resources?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PD-L, singurul partid care susţine proiectul "Roşia Montana". Gabriel Resources, compania care deţine licenţa de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană, are de plătit statului român

PD-L, singurul partid care susţine proiectul "Roşia Montana".

Gabriel Resources, compania care deţine licenţa de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană, are de plătit statului român 4,8 milioane de dolari pentru anul 2007, sumă ce reprezintă impozitul pe venit şi penalităţi şi dobânzi aferente acestui impozit pe venit.

Deocamdată canadienii nu vor să plătească şi acuză guvernul că nu le-a acordat avizul de mediu. Mai mult decât atât, ei anunţă, pe faţă, că aşteaptă un nou guvern.

"Adevărul Verde", care şi-a făcut o datorie de onoare din a prezenta, de-a lungul timpului, toate opiniile părţilor aflate în conflict, pune astăzi o întrebare: ce partid, odată ajuns la putere, va accepta folosirea cianurilor pe teritoriul României?

În ultima vreme, canadienii de la firma Gabriel Resources au avut numai pierderi. Banca Regală a Canadei a schimbat "cota" afacerii, numind-o "neperformantă", iar acum statul român îşi cere drepturile prevăzute în contract. În plus, potrivit raportului de activitate al companiei pentru ultimul trimestru din 2007, firma a avut pierderi de 11,4 milioane de dolari numai ca urmare a cursului de schimb valutar.

Documentul citat arată că, anul trecut, Gabriel Resources a întâmpinat o opoziţie fermă din partea organizaţiilor neguvernamentale care au contribuit la suspendarea avizului de mediu. "Proiectul se confruntă de mai mult timp cu opoziţia venită din partea unui grup de ONG-uri finanţate din fonduri străine, anumite organizaţii româneşti, precum şi de unii membrii ai guvernului Ungariei", se precizează, în mod misterios, în raport.

Care sunt acele fonduri străine şi de ce ar investi cineva doar pentru a stopa o afacere legală nu se precizează. Noi ştim că cei de la "Alburnus major" au câştigat în justiţie dreptul de a păstra intacte vestigiile romane unice în Europa şi câteva case, declarate monumente de arhitectură. Dar să vedem cum argumentează ei.


Canadienii sunt siguri că viitorul guvern îi va avantaja


Deşi raportul are pline numai rubricile cu pierderi, canadienii sunt optimişti în privinţa obţinerii autorizaţiilor finale de construcţie, pe care speră să le obţină în prima jumătate a anului 2008, de la viitorul guvern. În raport se vorbeşte despre nesiguranţa mediului politic din România, dar nu se spune care este acel partid dispus să polueze România cu cianuri ca să câştige Gabriel Resources nişte miliarde.


"În timp ce conducerea companiei face toate eforturile, atât pe plan juridic, cât şi politic, pentru reiniţierea procesului de revizuire a evaluării impactului asupra mediului, devine din ce în ce mai clară situaţia conform căreia este nevoie de o schimbare în guvern pentru a reiniţia procesul de avizare", se arată în raportul financiar canadian.

În continuare, reprezentanţii canadienilor spun că există mari şanse pentru o schimbare la nivel politic, în măsura în care anul 2008 este un an electoral. "Dacă se va schimba guvernul, compania crede că un proces de revizuire va înlocui evaluarea impactului asupra mediului", se mai arată în document. Prin urmare, respectarea unei decizii judecătoreşti este un abuz?!

Ce spun parlamentarii români

Parlamentarii români spun că şi în condiţiile în care se va schimba guvernul, proiectul Roşia Montană nu are şanse să înainteze. Din investigaţiile făcute de reporterii "Adevărului" a reieşit că un singur partid îşi asumă răspunderea unei "bombe ecologice" pe teritoriul României. Şi anume PD-L.


"Părerea mea personală e că acest proiect nu trebuie să continue. Cred că orice guvern va veni va trebui să ia în calcul că nu avem nevoie de un dezastru ecologic", a declarat Daciana Sârbu, europarlamentar PSD. Şi parlamentarul Partidului Conservator, Marius Marinescu, consideră şi el că investiţia canadienilor nu ar trebui începută, pentru că foloseşte cianuri. "Noi nu suntem împotriva investiţiilor străine, dar statul român ar trebui să dea curs doar acelor investiţii din care are de câştigat pe termen lung", a spus Marinescu.


PD-L abia aşteaptă


Deputatul democrat-liberal Anca Constantinescu ne-a declarat ieri că partidul PD-L consideră că cei de la Gabriel Resources au motive să fie optimişti. "Noi credem că investiţia trebuie să se facă. Oamenii au nevoie de locuri de muncă. Trebuie să ne urmărim interesul şi, oricum, deocamdată zona e mai periculoasă decât ar fi dacă li s-ar acorda canadienilor avizul de mediu.

Ei aduc tehnologii moderne". Prin urmare, acelaşi "discurs" cu cel al canadienilor. Ne-am mai liniştit. Bazinul cu cianuri, care va rămâne în urma exploatării, fiind "modern", nu va crăpa în caz de cutremur şi, prin urmare, dacă cei de la PD-L îşi asumă răspunderea, suntem în siguranţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite