La gunoi cu televizoarele şi cu frigiderele de pe vremea bunicii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii trebuie să-şi scoată singuri electrocasnicele uzate în stradă, ca să nu ia amenzi de la UE Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice la nivel naţional

Românii trebuie să-şi scoată singuri electrocasnicele uzate în stradă, ca să nu ia amenzi de la UE

Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice la nivel naţional continuă prin iniţiativa a două asociaţii, Recolamp şi Rorec.

Deşeurile electrice şi electronice (DEEE) ar putea să aducă amenzi usturătoare României, dacă până la sfârşitul acestui an nu va fi îndeplinită norma de colectare impusă de Uniunea Europeană, de patru kilograme pe cap de locuitor.

Organizaţii nonoprofit, Ministerul Mediului şi alte instituţii ale statului au iniţiat deja campanii de colectare a DEE-urilor, însă ţinta propusă de UE este departe de a fi atinsă.

Hotărârea Guvernamentală nr. 448/2005, cât şi teama de infringement îi împing însă de la spate pe cei responsabili să-i convingă pe români să-şi scoată în stradă vechiturile. "Ziua Verde" este o campanie la nivel naţional, care se înscrie pe aceeaşi linie, şi a fost lansată ieri în Capitală.

Acţiunea este iniţiată şi organizată de două asociaţii specializate în gestionarea deşeurilor, Recolamp şi Rorec, şi susţinută, deocamdată, de doi retaileri, Practiker şi Real. Campania se va derula în şase oraşe din ţară, până în luna septembrie, şi îşi propune să-i convingă pe consumatorii casnici de importanţa reciclării deşeurilor provenite din echipamentele electrice şi electronice.

DEEE-urile, reciclate în străinătate

Patru "omuleţi verzi" sunt mascotele acestui eveniment, iar datoria lor este să atragă atenţia românilor, prin dans şi voie bună, asupra tuturor acţiunilor care vor promova campania verde a Rorec şi Recolamp.

Raul Pop, directorul general al Recolamp, a spus că în lanţurile de retail va fi amenajat un "Colţ verde" în care pot fi aduse DEEE-urile, inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente. "Dorim ca toţi retailerii din ţară să se alăture acestei campanii şi ne-am propus să înfiinţăm peste 400 de centre naţionale de colectare", a spus Pop.

Ana Maria Nistorescu, de la Agenţia Regională de Mediu, a spus că iniţiativa celor două asociaţii este susţinută şi de autorităţile responsabile, iar astfel de campanii sunt în beneficiul consumatorilor casnici, dar şi al celor industriali.

DEEE-rile, colectate selectiv, vor lua drumul uneia dintre cele cinci fabrici de tratare a deşeurilor din România, iar componentele rezultate în urma operaţiilor de tratare vor ajunge în fabrici de reciclare din UE.

Asociaţia noastră suportă costurile de colectare, transport şi valorificare.
Raul Pop, director general Recolamp

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite