"Una din cele mai groaznice zile din viaţa mea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce timp de patru zile a refuzat să facă orice declaraţie referitoare la accidentul de vânătoare soldat cu împuşcarea unuia dintre prietenii săi intimi, vicepreşedintele SUA, Dick

După ce timp de patru zile a refuzat să facă orice declaraţie referitoare la accidentul de vânătoare soldat cu împuşcarea unuia dintre prietenii săi intimi, vicepreşedintele SUA, Dick Cheney, a acceptat să acorde un interviu postului de televiziune Fox News, asumându-şi deplina responsabilitate pentru cele întâmplate şi încercând, astfel, să pună capăt unei afaceri care riscă să dăuneze serios reputaţiei sale politice şi Casei Albe în general.
Eu sunt acela care a apăsat pe trăgaci şi mi-am împuşcat partenerul şi acest lucru n-am să-l uit niciodată. Nu-mi va ieşi din minte imaginea corpului său căzut la pământ. A fost una dintre cele mai groaznice zile din viaţa mea", a spus vicepreşedintele.
Cheney a fost criticat pentru tăcerea pe care a păstrat-o asupra accidentului petrecut pe terenul unui ranch din Texas. Primele ştiri au transpirat în presă abia după 20 de ore şi a trebuit să mai treacă încă 76 de ore până când el să apară la televiziune. De altfel, lui Cheney i s-a reproşat secretivitatea de care s-a înconjurat, el nemaiţinând o conferinţă de presă din 2002. Incidentul din Texas devine extrem de supărător şi nu este vorba numai de faptul că a ajuns ţinta unei avalanşe de glume care nu au cum să-i facă plăcere. S-a implicat chiar şi preşedintele Bush, care, prin purtătorul său de cuvânt, a dat de înţeles că ar fi fost de dorit ca Cheney să fi făcut mai devreme publică ştirea. "New York Times" relatează chiar că între staff-ul preşedintelui şi cel al vicepreşedintelui a intervenit o stare de tensiune.
Alarmaţi de posibilitatea unor urmări pe plan electoral, colegii republicani ai lui Cheney şi-au exprimat şi ei dezaprobarea. Martin Fitzwater, fostul secretar de presă al preşedintelui Reagan şi al lui Bush senior, s-a declarat "consternat" de modul cum a fost tratată întreaga afacere.
Ea ar putea cunoaşte o nouă răbufnire ca urmare a recunoaşterii de către vicepreşedinte, în cursul interviului, că a băut "o bere în timpul prânzului", grăbindu-se însă să adauge că accidentul a avut loc după mai multe ore şi că "nimeni nu s-a aflat sub influenţa alcoolului".
Presa americană reaminteşte că nu este pentru prima oară când Cheney se află într-o situaţie politică neplăcută. El a devenit faimos pentru declaraţia făcută în august 2002 despre existenţa "indubitabilă" a armelor de distrugere în masă irakiene. În 2003 a avut de făcut faţă unor întrebări stânjenitoare asupra contractelor oneroase obţinute în Irak de compania Halliburton, în fruntea căreia s-a aflat la un moment dat. Iar foarte recent, fostul său şef de cabinet, Lewis Lebby, a fost acuzat că a dezvăluit în mod deliberat identitatea unei agente sub acoperire a CIA, al cărei soţ criticase intervenţia americană în Irak.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite