A greşit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comportamentul preşedintelui este socialmente acceptabil Faptul e banal. Preşedintele şi-a cerut scuze pentru faptul de a fi jignit o femeie - i-a spus în faţă "păsărică" şi a

Comportamentul preşedintelui este socialmente acceptabil

Faptul e banal. Preşedintele şi-a cerut scuze pentru faptul de a fi jignit o femeie - i-a spus în faţă "păsărică" şi a făcut-o "ţigancă împuţită" atunci când credea că nu-l aude nimeni. Dincolo de asta, nu avem a mai discuta despre persoana lui Traian Băsescu.

Problema este în altă parte. Problema este la noi, la toţi ceilalţi. Problema este că un comportament de tipul celui afişat sâmbătă de şeful statului nu stârneşte oprobriul public. Nu generează atitudine civică - cel mult comentariile negative ale unora aflaţi într-o jalnică minoritate şi care, săracii de ei, chiar cred că România se află în Europa! Nu. Aici, la porţile Orientului, unde totul este luat cu uşurinţă (a spus-o Raymond Poincare, încă de acum o sută de ani), comportamentul preşedintelui este socialmente acceptabil. Ba, mai mult decât atât, este valorizat, este admirat. Este luat drept model.

Ce să fie oare, puterea, în ochii celor aflaţi sub dominaţia şi sub admiraţia ei? Nimic altceva decât posibilitatea de a-i face pe ceilalţi să sufere, fără a risca să ţi se întâmple ceva rău după aceea. Cu cât mai multe trofee puse la insectar, cu atât mai multă satisfacţie. Cu atât mai multe dovezi ale puterii. Tentaţia mârlăniei. Dulcele gust al ameninţării cu violenţa, duse mereu până aproape de ultima consecinţă, spre disperarea victimei. Şi, mai presus de toate, voluptatea impunităţii. Câte agresiuni ale şefilor asupra subordonatelor sunt reclamate, instrumentate şi condamnate? Câte atitudini rasiste ale unor persoane publice au fost aspru pedepsite? Câţi şmecheri de cartier, care-i agresează pe cei din jur cu lipsa lor de maniere şi cu limbajul lor greţos, au a se teme că vor fi puşi să plătească, într-un fel sau altul? Câţi şoferi de maşini puternice sunt amendaţi pentru comportamentul lor agresiv la volan? Să fim serioşi. Într-o ţară care s-a obişnuit cu asemenea tipuri de atitudini, preşedintelui nu are de ce să-i fie frică de poliţie, atunci când femeia pe care a jignit-o şi căreia i-a smuls telefonul mobil din mână ameninţă că va face plângere. Să-l sancţioneze poliţia pe preşedinte? Ce glumă bună! Dimpotrivă, el poate fi sigur şi mulţumit de efectele comportamentului său: a mai câştigat o bună porţie de admiraţie colectivă.

Să nu-l condamnăm aşadar, pe preşedinte. Ci să luăm gestul lui ca pe un semn al bolii sociale prin care trecem cu toţii. Imaginaţi-vă primul raport pe care preşedintele îl va da poporului peste trei luni, în Piaţa Universităţii - aşa cum a promis. Imaginaţi-vă că va întreba, în stilu-i deja consacrat: "Am greşit atunci când am făcut-o pe ziaristă <<ţigancă împuţită>>?"

Ce credeţi că va răspunde, în cor, mulţimea?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite