O grefiera din Cluj a murit de oboseala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ipoteza a decesului: volumul mare de dosare de rezolvat, care a dus la starea de suprasolicitare

Justitia clujeana se afla, de ieri, in stare de soc, dupa ce, in noaptea de miercuri spre joi, o grefiera, in varsta de numai 36 de ani, a murit, dupa toate probabilitatile, in urma unui stop cardiac produs de suprasolicitare la locul de munca. Daniela Oboroceanu, licentiata a Facultatii de Drept, angajata din 9 decembrie in postul de grefier al Judecatoriei clujene, a decedat in somn, la domiciliu, dupa o zi obositoare. Vecinii sustin ca femeia se intorcea des tarziu acasa, carand dosare de rezolvat, iar colegii de serviciu au marturisit ca acuza in ultimul timp probleme de sanatate. In unanimitate, acestia au spus ca Daniela avea o tensiune marita in ultimele zile, in special pentru ca avea un dosar mai voluminos de redactat. Medicii legisti au declansat o ancheta, iar rezultatele vor fi comunicate in zilele urmatoare. Pana atunci circula doar ipoteza suprasolicitarii la locul de munca, dar nu e exclus ca autopsia sa rezerve si o concluzie contrara. Cert e ca moartea Danielei Oboroceanu a indoliat intreaga Justitie clujeana, dar mai cu seama pe angajatii Judecatoriei. Ieri, toate instantele si-au suspendat timp de 30 de minute activitatea, la prima ora a zilei, in ciuda culoarelor pline de oameni care asteptau sa se judece cauze. Pe usile salilor de sedinta au fost arborate bentite de doliu. Personalul, avocati, judecatori, grefieri si dactilografe, s-a strans intr-o sedinta de comemorare. Tensiunea a fost maxima, zeci de colege plangand in hohote in timp ce conducerea Judecatoriei evoca amintirea grefierei decedate. "Daniela a fost o persoana extraordinara. Nu i-am gasit in dulap nici un dosar neterminat. Era efectiv o colega de baza, harnica si amabila. Niciodata nu a refuzat pe nimeni. Va spun, independent de evenimentul pe care il traversam, ca rar mi-a fost dat sa vad un astfel de om", a spus presedintele Judecatoriei, Vasile Grunea. Acesta s-a intrebat retoric, cu un zambet trist: "In justitia din Romania, oamenii nu pot lucra cu papucii rupti si fara bani. Oare trebuie sa murim cu totii ca sa se ia masuri?"

Critici dure la adresa ministerului
Cuvintele sefului Judecatoriei au produs o vie emotie in randul celor 120 de angajati aflati in doliu. A fost punctul in care acestia au inceput sa critice pe fata modul in care se lucreaza in Justitie, concluzia fiind ca asa nu se mai poate munci. "Suntem suprasolicitati, de multe ori muncim in afara programului cu orele, desi in contractul de munca se prevede ca venim la serviciu doar intre orele 7,00 si 16,00. Nu avem calculatoare, faxuri, imprimante. Volumul de munca e enorm si nu mai putem face fata. Se deterioreaza actul de justitie. De ce nu ia masuri ministerul? Nu avem personal suficient, si, mai ales, nu avem grefiere si dactilografe. Stau dosarele cu lunile nerezolvate. Asta e reforma Justitiei?", a spus liderul sindical Maria Olaru, incurajata de colege, toate cu lacrimi in ochi. Aceasta acuza proiectul Guvernului de reducere a personalului bugetar cu 4 la suta, care are consecinte dramatice, printre care blocarea a patru posturi de grefiere la Cluj de catre Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM). Presa locala sustinea recent ca grefierii care nu au absolvit Scoala Nationala de Grefieri de la Bucuresti trebuie sa mai mearga la scoala, doua saptamani, la Arad. "Luni trebuia sa mearga Daniela", a spus grefiera Marcela Darjan. Precizam ca la Judecatoria Cluj lucreaza 29 de grefieri responsabili de 5.900 de dosare, adica 245 de dosare pentru un grefier de sedinta. In 2004, la aceasta instanta a Justitiei s-au rezolvat 19.000 de cauze, fapt aratat si intr-un raport al Asociatiei Magistratilor din Romania, filiala Cluj.

CSM stie despre problemele organizatorice
In urma tragicului eveniment, presedintele CSM, Dan Lupascu, ne-a declarat, ieri, ca institutia pe care o reprezinta s-a sesizat in acest caz, urmand a se face verificari, mai ales cu privire la asigurarea conditiilor de munca. "Trebuie sa vedem cum putem preintampina astfel de probleme", a mai subliniat Lupascu, care a precizat ca a avut, ieri, o discutie cu reprezentantii Ministerului Justitiei despre problemele organizatorice si deficitul de personal cu care se confrunta sistemul judiciar romanesc. Grefierii fac parte din personalul auxiliar si sunt incadrati de Curtile de Apel, de asigurarea conditiilor de munca raspunzand Ministerul Justitiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite