VIDEO La graniţa dintre viaţă şi moarte. Când devii conştient în vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea vine sub multe înfăţişări, dar într-un fel sau altul este cauzată, în definitiv, de o lipsă de oxigen la nivelul creierului. Progresele în domeniul ştiinţei medicale au condus, însă, la o mai bună înţelegere a ceea ce se întâmplă când creierul alunecă într-o stare ciudată de "conştiinţă hibridă" în timpul unei experienţe care nu poate fi cunoscută decât înainte de moarte.

Graniţele conştiinţei

Potrivit neurologului american Kevin Nelson, circa 25% din oameni trec, la un moment dat în viaţă, printr-o stare de visare lucidă (visează, dar sunt parţial conştienţi).

Citiţi aici CV-ul neurologului Kevin Nelson.

La nivelul conştiinţei, oamenii trec prin trei stări: starea de conştienţă (luciditate), starea de somn paradoxal sau MRO (mişcare rapidă a ochilor) - faza somnului în care se produc cele mai numeroase şi cele mai intense vise; pe timpul somnului ochii se mişcă repede şi activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe - şi starea de non-MRO. Între aceste stări nu există graniţe absolute şi se poate trece repede de la o fază la alta, cel mai adesea, oamenii trecând de la starea de somn MRO la cea de luciditate. Etapele apar în cartea "Spiritual Doorway in the Brain", scrisă de neurologul Kevin Nelson.

Trecerea de la o stare la alta se produce în mod diferit în trunchiul cerebral în cazul persoanelor care au avut experienţe NDE.  Se pare ca unii oameni sunt predispuşi la a avea astfel de experienţe. Şansele ca aceste persoane să rămână la  blocate între starea de MRO şi starea de luciditate sunt mai mari. Interesant este că acest lucru tinde să se întâmple în cadrul unei familii, a explicat neurologul american pentru revista New Scientist.

Un vis lucid

Visele lucide sunt printre cele mai apropiate lucruri cunoscute despre NDE, cele două fiind foarte asemănătoare. Măsurători la nivelul creierului arată că visul lucid este o stare conştientă, între MRO şi starea de luciditate. În timpul fazei de somn intens MRO, cortexul prefrontal dorso-lateral se opreşte, ceea ce ar explica de ce visele sunt atât de bizare, ţinând cont de faptul că această partea este partea raţională a creierului.

Însă, dacă cortexul dorso-lateral este activ în timp ce visezi, atunci devii conştient că visezi. Este ca şi cum te-ai trezi în propriul vis.

Atunci când organismul este în criză în timpul unei NDE şi creierul alunecă de la conştient la inconştient, se poate ajunge la un blocaj într-o zona de frontieră între MRO şi starea luciditate, ca într-un vis lucid.

image

Kevin Nelson

Un tunel, la capătul căruia se vede o lumină

Spre deosebire de vise, în timpul unor experienţe NDE (Near-Death Experience) apar imagini specifice, cum ar fi un tunel, la capătul căruia se vede o lumină. Tunelul nu are, de fapt, nimic de-a face cu NDE - este vorba, de fapt, despre propria ta viziune. În timpul unui leşin, de exemplu, deoarece ochiul nu primeşte suficient sânge, începe să se închidă, chiar dacă creierul este încă activ.

Lumina pe care o văd oamenii care au astfel de experienţe are câteva surse. În primul rând, ochiul poate percepe doar raze de lumină din cauza efectului de tunel şi a fluxului slab de sânge. Apoi, pe măsură ce creierul intră în starea de MRO, sistemul vizual devine puternic - mişcarea rapidă a ochilor care defineşte conştiinţa MRO.

Potrivit psihologului american Susan Blackmore, senzaţia de lumină se produce datorită unei creşteri temporare a activităţii cortexului vizual, în condiţiile în care lipsa de oxigen reduce inhibiţia fiziologică operată de unele celule asupra altora. Această activitate mai ridicată decât cea normală din cortexul vizual produce senzaţia parcurgerii unui tunel luminos.

Detaşare de corpul fizic

Explicaţia pentru acest tip de experienţă este faptul că zona temporoparietală a creierului nu mai trimite impulsuri, astfel încât creierul nu mai este în măsură să localizeze poziţia corpului în spaţiu. Cercetătorul elveţian Olaf Blanke a utilizat electrozi pentru a porni şi opri activitatea confluenţei temporoparietale a creierului unei femei, făcând-o să aibă senzaţia că pluteşte.

Starea de somn paradoxal MRO determină oprirea activităţii condfluenţei temporoparietale, aşa încât, dacă eşti semi-conştient, puteţi trăi cu uşurinţă experienţa detaşării spiritului de corp. Această senzaţie este extrem de frecventă în timpul viselor lucide, narcolepsiei sau leşinului.

Înainte de moartea clinică

Oamenii folosesc termenul de "moarte clinică" atunci când este vorba despre un stop cardiac. Când ţi se opreşte inima şi fluxul de sânge scade, îţi pierzi cunoştinţa în 10 secunde, iar leziunile la nivelul creierului nu apar decât la 30 de minute după ce fluxul sanguin scade cu 90% sau mai mult. Aşadar, în starea MRO nu eşti mort.

Conştiinţa poate exista în afara creierului, le place oamenilor să spună referitor la aceste experienţe. Asemenea unui suflet care trăieşte după moarte. Nu există, însă, o dovadă ştiinţifică în acest sens.

Concluziile ştiinţifice subminează religia?

Nu există niciun fel de conflict între cele două. Medicina este interesată de modul în care funcţionează creierul în timpul unei experienţe spirituale, este de părere Kevin Nelson, neurolog la Universitatea din Kentucky. 

Cât de frecvente sunt experienţele NDE?

Un studiu realizat în 1997 arată că 18 milioane de americani au experimentat o astfel de stare în timpul unui leşin sau după un stop cardiac. 37% dintre americani au leşinat cel puţin o dată în viaţă.

Experienţe spirituale

Termenul NDE a a fost introdus de psihologul american Raymond Moody, în 1975, după un studiu care a avut 150 de subiecţi aflaţi în moartea clinică sau aproape de moarte. Concluziile medicului, prezentate în cartea "Life After Life", se referă la cele mai des întâlnite senzaţii în cazul oamenilor care trec printr-o astfel de experienţă.

Acestea sunt:

* un sentiment copleşitor de pace şi bunăstare
* impresia de detaşare de trupul fizic
* plutirea prin întuneric, uneori descris ca un tunel
* văd o lumină aurie
* se confruntă şi comunică cu o "fiinţă luminoasă"
* o succesiune rapidă de imagini vizuale din trecut
* o altă lume a frumosului

Cazul cercetătoarei Julie Larham

Şi animalele au experienţe spirituale

Oamenii nu sunt singurii care pot avea astfel de experienţe. Şi animalele pot trăi experienţe spirituale. Cercetările recente sugerează că experienţele spirituale vin din zonele primitive ale creierului uman - zone comune cu animale care au structuri cerebrale asemănătoare oamenilor.

Din moment ce doar oamenii pot împărtăşi astfel de experienţe, este puţin probabil să ştim vreodată cu certitudine prin ce experienţe a trecut un animal, a explicat Nelson pentru Discovery News.

Însă, în ciuda acestei limitări, este rezonabil să concluzionăm că, dat fiind faptul că astfel de trăiri pot fi localizate în zonele cele mai primitive ale creierului, atunci ne putem aştepta ca şi animalele să fie capabile de experienţe spirituale, a adăugat cercetătorul american.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite