"Vor fi 70 grade Celsius la nivelul asfaltului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend sunt anunţate cele mai ridicate temperaturi din 2006. Despre evoluţia vremii ne-a vorbit Aurora Stan-Sion şeful Labororatorului de Tehnici de Prognoză din cadrul Administraţie

În acest weekend sunt anunţate cele mai ridicate temperaturi din 2006. Despre evoluţia vremii ne-a vorbit Aurora Stan-Sion şeful Labororatorului de Tehnici de Prognoză din cadrul Administraţie Naţionale de Meteorologie.
- Doamnă Stan, la ce temperaturi să ne aşteptăm pentru următoarele zile?
- Noi am prognozat o maximă de 40 de grade, însă măsurătoarea a fost făcută după metoda clasică: într-un adăpost din lemn, perforat, situat la umbră, la doi metri deasupra unui sol cu iarbă. Lucrurile stau cu totul altfel când vorbim despre temperaturile de la nivelul asfaltului sau nisipului. Toată lumea trebuie să ştie că, în acest weekend, temperaturile din stradă pot atinge 70 de grade, lucru neîntâlnit anul acesta. În plus, nopţile vor fi tropicale, pentru că termometrul nu va coborî sub 20 de grade. Spun toate acestea deoarece este mai bine ca lumea să fie conştientă, decât să culegem morţi de pe stradă.
- Chiar atât de grave pot fi consecinţele caniculei?
- Da. Spre exemplu, în anul 2003, căldurile înregistrate în Europa au provocat 50.000 de decese. şi asta în ţări ca Spania, Portugalia, Franţa, Italia şi Germania. Nu trebuie uitat faptul că, dintre toate fenomenele meteo, valurile de căldură sau de frig cauzează cele mai multe decese. Acum trei ani au apărut şoc şi panică în Occident. Cei de acolo se gândeau să schimbe materialul de construcţie din care sunt făcute blocurile, pentru că se încingea prea repede. Cetăţenii din Vest erau sfătuiţi să doarmă pe jos, unde e mai răcoare, şi să petreacă cel puţin trei ore pe zi într-o cameră cu aer condiţionat. Din păcate, foarte puţine apartamente din Europa sunt prevăzute din construcţie cu un loc destinat aparatului de aer condiţionat.
- De unde vin aceste valuri de caniculă?
- Ne confruntăm cu un aer uscat, venit dinspre Ecuator şi tropice, iar motivul este încălzirea globală. Marea problemă o constituie faptul că frecvenţa acestor valuri de căldură este foarte mare. Toată zona balcanică este acoperită de o cupolă de aer subtropical.
- Care este situaţia pe litoral?
- Acolo este foarte periculoasă expunerea prea mare la radiaţii. Există pericolul insolaţiilor. La prânz, când temperaturile vor depăşi 30 de grade şi la malul mării, nu este recomandată plaja. De asemenea, nisipul fierbinte poate să facă mult rău. Băile în mare sunt bune, pentru că apa este caldă, dar, repet, nu trebuie urmate de statul la soare.
- Ce efecte va avea canicula în marile oraşe?
- Din cauza poluării, conţinutul de ozon troposferic va creşte, favorizând apariţia disconfortului respiratoriu. Canicula şi poluarea se intensifică reciproc. Pe o astfel de vreme creşte irascibilitatea, mai ales în rândul persoanelor singure. Cei cu probleme nervoase sunt şi ei afectaţi, ştiut fiind faptul că, de-a lungul timpului, canicula a provocat destule sinucideri. Bătrânii, copiii şi sportivii de performanţă trebuie să-şi ia măsuri speciale. Cu această ocazie, vreau să lansez o rugăminte umanitară: cei care au rude în vârstă să nu-i lase singuri, iar părinţii să-i hidrateze pe cei mici chiar dacă aceştia nu o cer. Un litru şi jumătate de apă pe zi este vital.
- Cât va mai dura canicula?
- Din estimările noastre, luni va începe să se răcorească. Cred că temperaturile excesive din acest weekend vor reprezenta ultimul val de caniculă din 2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite